Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć proizvođačima
  • 13.08.2022. 10:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Ministar Begić: Svjestan sam šteta od suše, tražimo način kako pomoći

Sve što uspijemo iznaći kao mogućnost, u smislu raspoloživih novčanih sredstava, sigurno da ćemo na adekvatan način pomoći proizvođačima koji su pogođeni sušom, poručio je resorni ministar

Foto: Screenshot/YouTube
  • 163
  • 30
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Tuzlanskog kantona intenzivno radi na iznalaženju modaliteta pomoći poljoprivrednim proizvođačima pogođenim sušom, rekao je za Agroklub, resorni ministar Emir Begić, komentirajući katastrofalne posljedice suše na poljoprivrednim usjevima. 

On je rekao da zahtjevi tuzlanskih farmera, koje su, podsjećamo, definirali na sjednici u srijedu, 10. avgusta, još uvijek nisu stigli do njega, ali da je svjestan situacije u kojoj se nalaze.

Kontaktirao premijera

Stočari su tražili da im se osigura interventna pomoć u iznosu od 500 KM po muznom grlu i isplati do kraja septembra, kako bi jesenjom sjetvom, prije svega ozimih kultura koje se mogu u rano proljeće silirati i staviti u proces ishrane, nadoknadili velike gubitke prinosa i osigurali ishranu za stoku. 

"Što se tiče suše, mi smo već sagledali stanje na terenu, izvršili određenu analizu. Već sam kontaktirao premijera da pokušamo iznaći dodatna sredstva kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima. Da li bi to išlo na način da sufinansiramo jesenju sjetvu za one kulture koje neophodne, kako bi proizvođači nadoknadili umanjene prinose ili u vidu naknade po muznom grlu, to su već modaliteti o kojima razmišljamo", rekao je ministar Begić.

No, prvenstveni cilj je, dodaje, da se iznađu sredstva i to je nešto, kako je rekao, na čemu se intenzivno radi te se nada će u skorije vrijeme konkretne i informacije. Sve drugo bi, navodi, bilo neozbiljno obećavati i tvrditi.

Adekvatno pomoći

"U svakom slučaju se lično zalažem da se što više pomogne, jer sam svjestan situacije na terenu i usjevima, konstantno vršim pritisak da se iznađu sredstva, da li kroz rebalans ili unutrašnjom preraspodjelom u budžetu, i sve što uspijemo iznaći kao mogućnost, u smislu raspoloživih novčanih sredstava, sigurno da ćemo na adekvatan način pomoći proizvođačima koji su pogođeni sušom", rekao je Begić.

Divlje svinje uvele "vojni režim" stočarima - danju rade, noću stražare

Kada je riječ o štetama od divljih svinja, podsjetio je da je to u nadležnosti Federalnog ministarstva poljoprivrede, odnosno onog lovačkog udruženja koje upravlja lovištem. Podržava stav da su neophodne mjere kako bi se umanjile štete koje one uzrokuju – u vidu većeg odstrjela ili poboljšane ishrane divljači kako ne bi dolazilo do uništavanja poljoprivrednih usjeva.


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivrednici Stočari Emir Begić Interventna pomoć Suša


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.