Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 07.09.2020. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Bošnjaci, Ilok

Ministrica u Bošnjacima i Iloku: Uvjerili smo se kakve uspješne proizvođače imamo

Općinu Bošnjaci, ali i Ilok gdje je nazočila 53. berbi grožđa, posjetila je u subotu ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede/poljoprivreda.gov.hr
  • 247
  • 13
  • 0

"Uvjerili smo se kakvi su to uspješni proizvođači. Pored nadaleko poznate proizvodnje suhomesnatih delikatesa tu je i sjajna proizvodnja iz sektora povrća. Iskustva i znanja onih koji mogu i hoće su nam od velike koristi u planiranju investicija i usmjeravanju novih sredstava“, istaknula je ministrica Marija Vučković koja je u subotu posjetila Općinu Bošnjaci odnosno obišla uspješne lokalne projekte financirane pomoću Programa ruralnog razvoja i Šumarski muzej u čijem se vrtu nalazi ostavština prirode iz davnih vremena - abonos ili fosilni hrast, star 7640 godina.

"S općinom imam dugu suradnju, još iz vremena kada nisam bila ministrica poljoprivrede. Sa zadovoljstvom sam se odazvala pozivu na posvećenje crkve svetog Martina", otkrila je. Kako se navodi u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, Crkva svetog Martina u Bošnjacima sagrađena je 1794. godine te je u subotu, nakon 226 godina, posvećena. Riječ je o povijesnom događaju za Bošnjake, a obnova je trajala četiri godine.

Također, posjetila je radove na izgradnji Centra za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja "Slavonska kuća" koji su započeli u ožujku, a riječ je o budućem kulturnom i turističkom središtu Bošnjaka u kojem će biti prikazana bogata tradicija sela, od šlinge i rukotvorina, starih zanata, gastronomske ponude, do prikaza starinskog načina življenja. Projekt vrijednosti 6,7 milijuna kuna omogućit će lokalnom stanovništvu da predstave svoju kulturu i običaje te privuku veći broj turista.

Obišla je i OPG Zdenka Perakića koje se bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom, a posjeduje farmu s 200-tinjak svinja koje su smještene na otvorenom. Ovo gospodarstvo projektom financiranom kroz tip operacije 6.2.1. rekonstruirat će postojeći objekt u kušaonicu kulena te gostima nuditi usluge kušanja i kupnje suhomesnatih proizvoda. Posjet se nastavio obilaskom staklenika za hidroponski uzgoj rajčice tvrtke Ruris d.o.o., koja je uz pomoć Programa ruralnog razvoja financirala građenje i opremanje staklenika za uzgoj i pakiranje rajčica te nabavu gospodarskog vozila, projekt vrijedan gotovo 17 milijuna kuna.

Iz Bošnjaka se zaputila u Ilok gdje se tradicionalno priključila berbi grožđa koja se održava po 53. put te je prerasla u jednu od najznamenitijih i najatraktivnijih turističkih i kulturno-zabavnih manifestacija u Slavoniji te Hrvatskoj općenito. 

"U Iloku je iz europskih fondova te kroz tržišne i izravne potpore odobrena vrijednost potpora od gotovo 169 milijuna kuna, a iz vinske omotnice za Vukovarsko-srijemsku županiju odobrena je potpora u iznosu od gotovo 12,5 milijuna kuna. Ukupno je na području ove županije ugovorena 3,1 milijarda kuna, pri čemu se 683 odobrena projekta vrijedna gotovo 88 milijuna kuna odnose na Općinu Bošnjaci", zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ruralni razvoj Općina Bošnjaci Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]