Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrifish
  • 30.06.2021. 09:15
  • Luksemburg

Ministrica Vučković zatražila dodatnu pomoć EU za sektore voća, povrća, vinarstva i pčelarstva

Na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede EU u Luksemburgu raspravljalo se i o ribarstvu s naglaskom na plivaričarskoj floti.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede/poljoprivreda.gov.hr
  • 258
  • 342
  • 0

Dodatnu pomoć Europske unije zbog poteškoća hrvatskih poljoprivrednika uzrokovanih mrazom i nedavnom tučom u Požeško-slavonskoj županiji ministrica poljoprivrede Marija Vučković zatražila je na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva država članica EU održanom 28. i 29. lipnja 2021. godine u Luksemburgu. 

Istaknula je kako su, pored interventnih mjera, potrebne promjene u sustavu zajedničke organizacije tržišta kako bismo imali gotove mehanizme reakcije na sve češće prirodne katastrofe i elementarne nepogode, osvrnuvši se na potrebu za dodatnom pomoći hrvatskom sektoru voća i povrća zbog mraza, s obzirom da je preliminarnom analizom zabilježena šteta veća od 50 milijuna eura, a onda i zbog tuče prošloga tjedna u Požeško – slavonskoj županiji.

Također, navodi u priopćenju resorno Ministarstvo, Hrvatska je zatražila nastavak mjera koje se odnose na sektor vinarstva zbog nastavka koronakrize te neophodnu intervenciju u sektoru pčelarstva, kako bi se ublažile posljedice gubitka medonosnog potencijala te stvorile pretpostavke za održivost i nastavak poslovanja, istaknuvši pritom važnost pčela za ekosustav.  

Potvrđen dogovor o ključnim pitanjima ZPP-a

Između ostaloga, na sastanku je potvrđen dogovor o ključnim pitanjima iz reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike.

Također, održan je i bilateralni sastanak s povjerenikom za okoliš, oceane i ribarstvo Europske komisije Virginijusom Sinkevičiusom, pri čemu je naša delegacija inicirala razmjenu mišljenja o važnim temama za budućnost hrvatskog ribarstva, s naglaskom na plivaričarskoj floti. 

"Hrvatska je postigla značajan napredak u monitoringu, kontroli, praćenju i nadzoru u sustavu ribarstva, osobito u dijelu koji se odnosi na primjenu inovacija i novih tehnologija u kontroli i praćenju. Koristim ovu priliku kako bih zahvalila ribarskom sektoru koji je prošao tešku preobrazbu, a na nama je da uz očuvanje resursa očuvamo i našu ribarsku flotu te tradicionalni način života i naše male ribare“, rekla je Vučković.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Mraz Tuča Dodatna pomoć Agrifish Marija Vučković ZPP


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?