Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 16.01.2020. 09:25
  • Grad Zagreb, Zagreb

Mjera 4 i što sve omogućuje stočarima odnosno tovnom gospodarstvu?

Radionicom u Zagrebu završena je informativna kampanja po županijama za mjeru 4 odnosno tipove operacija 4.1.1, 4.1.2 i 4.1.3 Programa ruralnog razvoja. Što se čulo na radionici?

Foto: Marinko Petković
  • 2.738
  • 179
  • 0

Radionicom u Zagrebu završena je informativna kampanja po županijama za mjeru 4 odnosno tipove operacija 4.1.1, 4.1.2 i 4.1.3 Programa ruralnog razvoja, čiji su rokovi za podnošenje natječajnih prijava do 28. veljače odnosno do 31. ožujka, jer je još uvijek dosta otvorenih pitanja tko se, kako i na koji način može prijaviti na natječaje za stočare koji se bave tovnim gospodarstvom. Posebno oni koji računaju na 'financiranje kroz uštede energije'.       

Anđelka Pejaković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (bivša Savjetodavna služba) Ministarstva poljoprivrede, kazala je da je cilj kampanje bio uputiti domaće poljoprivrednike da znaju što se može financirati, kao što su tovilišta i sustav krava-tele, odnosno proizvodnja mlijeka, uzgoj buša i boškarina, te građenje, rekonstrukcija, opremanje objekata s poljoprivrednom mehanizacijom. No bez traktora, koje većina želi, jer je dozvoljeni trošak za financiranje samo kupnja traktora za vuču mikser prikolice iz operacije 4.1.1.

Financira se samo traktor za mikser prikolicu  

Dakle, poljoprivrednici koji se odluče za sudjelovanje na natječaju iz mjere 4 moraju imati dokaz da već posjeduju mikser prikolicu ili će i nju kupovati iz ove operacije. Opravdani trošak je točno naveo traktor od 70 KW, iako stočari u praksi najčešće imaju jedan traktor, koji vuče mikser prikolicu s hranidbenog stola prema životinjama, koje su sve na jaslama. Nadalje, operacija 4.1.2. se odnosi na uređenje gnojišta i opremu za manipulaciju na gnojištima, a operacija 4.1.3  na obnovljive  izvore energije, koja je najsloženija za korisnike, ali sistem 'ključ u ruke' je kod bio mase 'olakšavajuća okolnost'.    

Pejaković je pozvala buduće korisnike mjere 4 da se jave u Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APRRR), ako imaju nedoumica.

Građevinska dozvola se zbog kratkog roka natječaja, dodala je, može dostaviti u dopuni dokumentacije, uz napomenu da će dozvola biti izdana nakon 28. veljače, odnosno, nakon završetka natječaja. Na natječaju je prihvatljiv prijavitelj koji se dosad nije bavio tovnim govedarstvom odnosno početnici, kojima je na raspolaganju 100.000 eura po projektu, ali ne ostvaruju bodove na pojedinim kriterijima odabira.   

Mladi poljoprivrednici, pak, mogu ostvariti uvećanje sredstava za 20 posto na natječaju, ali moraju biti zaposleni prije podnošenja zahtjeva, odnosno moraju dokazati stručnu osposobljenost za poljoprivrednu djelatnost.

Financiranje kroz uštede obnovljivih izvora energije

Ruralni razvoj kao drugi stup ZPP-a, financiran je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) s ciljem povećanje konkurentnosti poljoprivrede, održivo upravljanje prirodnim resursima i uravnotežen razvoj zemlje.

Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. ima ukupnu alokaciju u iznosu od 2,383 milijarde eura, od čega se 2,026 milijarde eura financira iz EPFRR-a, a ostatak iz sredstava nacionalnog proračuna RH. Programom je definirano 16 mjera koje imaju za cilj povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, ali i unaprjeđenja životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima općenito.

Mjera 4.1.3 o obnovljivim izvorima energije, već je prije deset godina saživjela u skandinavskim zemljama, a na koju se mogu prijaviti i veliki poduzetnici. Cilj je smanjiti troškove energije na farmama većim od 50 ha, realno 10 do 20 posto, a ne 50 posto. Na hrvatskom tržištu je deset tvrtki koje se bave biodizelom (HEP ima ugovore na 14 godina) a koji kroz ESCO projekte nude proizvodnju električne i/ili toplinske energije za podmirenje vlastitih potreba gospodarstva u svrhu proizvodnje primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Povećanje konkurentnosti proizvođača 

EU konzultantica Marica Čubela, agronomkinja iz konzultantske tvrtke 'Fito ekologija' kazala nam je da mjera 4. iz Programa ruralnog razvoja pruža velike mogućnosti u razvoju poljoprivredne proizvodnje u RH jer je na raspolaganju jako velika količina novca kroz cijelo vremensko razdoblje. Cilj mjere 4 je povećanje konkurentnosti, kroz ovaj natječaj, stočara koji se bave tovnim govedarstvom.

"Temeljem dosadašnjih provedenih natječaja iz Programa ruralnog razvoja, može reći da se zbog prijave velikog broja projekata dogodio zastoj u obradi zbog podkapacitiranosti provedbenog tijela tj. Agencije za plaćanje. Također se korisnici susreću s nizom drugih prepreka, a poglavito u duljini realizacije kreditnih sredstava za pokretanje i završetak investicije. Zbog navedenih razloga krajnji korisnici su bili prisiljeni odustajati od već gotovih projekata", kaže Čubela.

Čubela ističe da treba voditi više računa kod natječaja da sredstva budu usmjerena na sve sektore poljoprivredne proizvodnje u jednakoj mjeri. Kao primjer uzima proizvođače koji imaju tradiciju u poljoprivrednoj proizvodnji i koji već generacijama ostaju u svome kraju, a bave se sektorima koji nisu prepoznati kao prioritetni.     


Fotoprilog


Tagovi

Mjera 4 Radionica Ruralni razvoj APPRRR


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P