Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 28.01.2021. 09:00

Mjera 4: Nove prilike za proširenje povrtlarske, voćarske i vinogradarske proizvodnje

Donosimo savjete za lakše razumijevanje natječaja te pravodobnu pripremu potrebne dokumentacije za sufinanciranje vaše proizvodnje.

Foto: Depositphotos/boggy22
  • 1.648
  • 282
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede po već ustaljenoj praksi početkom svake kalendarske godine objavljuje plan natječaja.

Kako je 2020. godinu obilježila pandemija, samodostatnost se pokazala kao imperativ poljoprivredne proizvodnje RH. Shodno tomu, već u drugoj polovini 2021. godine planiraju objave u sklopu mjere 4 kojima će se prvenstveno poticati povećanje površina u povrtlarskoj i voćarskoj proizvodnji. Početkom ove godine objavljuju i natječaj za sektor vinogradarstva. 

Svi navedeni sektori su sastavni dio mjere 4 "Ulaganja u fizičku imovinu“, podmjere 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“, tip operacije 4.1.1 "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“

Sektor povrtlarstva – zaštićeni prostori

Natječaj za ulaganja u proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru – plasteniku je objavljen 14. prosinca 2020. s mogućnošću prijave od 15. veljače do 30. travnja 2021. godine.

Intenzitet potpore je 50% prihvatljivih troškova s mogućnošću povećanja intenziteta na 70% za mlade poljoprivrednike i za ulaganja koja se odvijaju u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima kao i za zajedničke projekte.

Najniža visina javne potpore po projektu iznosi 5.000 eura, a najviša 150.000 eura.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovome natječaju je 150.000.000 kuna, a što bi bilo za cca 130 korisnika u slučaju da svaki prijavitelj koristi maksimalan iznos potpore po projektu.

Osnovni kriteriji prihvatljivosti

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana, ekonomske veličine gospodarstva od 6.000 EUR SO - 250.000 EUR i proizvođačke organizacije u sektoru povrtlarstva.

Nositelj OPG-a mora biti upisan u Registar poreznih obveznika minimalno godinu dana u vrijeme objave natječaja na e-savjetovanju. Projekt imati izrađenu svu potrebnu dokumentaciju u skladu s propisima kojima se uređuje gradnja, ako je primjenjivo. 

U slučaju ulaganja u objekte koji nisu u vlasništvu korisnika, korisnik mora imati Ugovor o najmu/ koncesiji/plodouživanju/zakupu/služnosti koji mora biti sklopljen na rok od najmanje 10 godina i biti upisan u zemljišne knjige.

U slučaju ulaganja u navodnjavanje, potreban je zahtjev za ishođenjem Potvrde o prethodnom odobrenju projekta od strane uprave nadležne za vodno gospodarstvo, pri nadležnom ministarstvu.

Natječajem su također određeni prihvatljivi troškovi kao i najviši iznos potpore po m² zaštićenog prostora. Ovakvim načinom određivanja referentnih cijena omogućena je lakša priprema natječajne dokumentacije zbog izostanka faze objave poziva na dostavu ponuda preko portala ponuda. Korisnik je i dalje obavezan učitati ponude za svaki planirani trošak na listi prihvatljivih troškova uz obvezu izražavanja u jedinici mjere m².

Savjeti za lakše razumijevanje natječaja

S obzirom na kompleksnost procedura, a smatrajući da je najbitnija stvar povezati natječaj sa ostalim zakonodavstvom RH, u ovome slučaju Pravilnika o jednostavnim građevinama koji uređuje područje građenja i opremanja zaštićenih prostora, prikazujem podjelu zaštićenih prostora s obzirom na građenje i referentne cijene (vidjeti možete i u tablici ispod teksta).

  • Bez građevinske dozvole i glavnog projekta moguće je graditi plastenike široke do 6 m i visoke do 3,5 m, bez temeljenja komunikacijskim trakama ili betonskim elementima i bez podova ili visoki tuneli za proizvodnju na tlu (prema listi prihvatljivih troškova) i plastenici širi od 6 m i viši od 3,5 m sa ili utemeljenjem ali koji imaju tipski projekt. Referentna cijena za građenje i opremanje ovakvih objekata je 191,47 HRK za m².
  • Bez  građevinske dozvole s glavnim projektom moguće je graditi plastenike široke do 6 m i visoke do 3,5 m bez temeljenja komunikacijskim trakama ili betonskim elementima i bez podova - s razvodom sustava za grijanje, električne energije i plina ili zaštićeni prostor - plastenik (prema Listi prihvatljivih troškova). Referentna cijena za građenje i opremanje ovakvih objekata je 1.160,85 HRK za m².
  • S građevinskom dozvolom - moguće je graditi plastenike široke do 6 m i visoke do  3,5 m kao i plastenici širi od 6 m i viši od 3,5 m sa temeljenjem komunikacijskim trakama ili betonskim elementima sa podovima podova s  razvodom sustava za grijanje, električne  energije i plina i ili  zaštićeni prostor - plastenik (prema Listi prihvatljivih troškova). Referentna cijena za građenje i opremanje ovakvih objekata je 1.160,85 HRK za m².

Temeljem iznesenih podataka i izračuna je dobiveno da je u kategoriji "visoki tuneli“ moguće izgraditi i opremiti tunel maksimalne površine 5.800 m², dok je u kategoriji "plastenik“ moguća izgradnja i opremanje maksimalne površine od 1.000 m².  

Savjeti za pripremu dokumentacije

Uspjeh svake prijave na natječaj ovisi o pravilnoj i pravovremenoj pripremi natječajne dokumentacije.

U nastavku slijede bitni dokumenti čije ishođenje zahtijeva više vremena:

  1. Građevinska dozvola - ukoliko je primjenjivo
  2. Glavni projekt - ukoliko je primjenjivo
  3. Idejni projekt - ukoliko za prijavu nisu potrebni glavni projekt i građevinska dozvola
  4. Tehnološki projekt
  5. Poslovni plan

Kod prijave na natječaj je bitno imati u vidu obaveznu dokumentaciju koju moramo unijeti u aplikaciju, a to je potpisana potvrda o podnošenju zahtjeva za potporu koju generira aplikacija i poslovni plan. Svu ostalu dokumentaciju navedenu u Prilogu 4a je moguće dopuniti u fazi obrade projekta. Iznesena činjenica je naročito važna za one dokumente (projektna dokumentacija, elaborati zaštite okoliša, vodopravna dozvola) za čije je ishođenje potrebno više vremena.  

Najave natječaja za sektor voćarske i vinogradarske proizvodnje

Budući da za sada imamo samo plan natječaja koji je trebao biti u 2020. godini, za očekivati je da će se njegova objava dogoditi u što skorašnjem vremenu, poglavito za voćarski sektor koji je bio planiran u toj godini.

Kod podizanja nasada u dosadašnjim natječajima dozvoljeni troškovi su bili: krčenje i čišćenje terena, osnovna i dopunska obrada tla, nabava organskih i mineralnih gnojiva, nabava sadnica i njihova sadnja, nabava i postavljanje sustava za obranu od tuče, mraza, sustav za kišenje, sustav za navodnjavanja i ograđivanje nasada. Za očekivati je da će se novim natječajem propisati ista lista prihvatljivih troškova. Intenzitet potpore je 50% i 70% za mlade poljoprivrednike.

Indikativni plan 2021: Evo kad očekivati koji natječaj sljedeće godine

Svi vi koji ste planirali podizanja novih nasada voća ili vinograda u 2021. godini, pričekajte i pazite da ne započnete aktivnosti koje planirate prijaviti na natječaj prije nego što podnesete zahtjev za potporu.


Dokumenti


Tagovi

Mjera 4 Program ruralnog razvoja Natječaj Indikativni plan


Autorica

Marica Čubela

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i konzultantica sa značajnim iskustvom iz javnog (Ministarstvo poljoprivrede i APPRRR) i privatnog sektora - u poljoprivrednoj proizvodnji i korištenju EU fondova. Sudjelovala u implementaciji SAPARD i IPARD programa kao i današnjeg Programa ruralnog razvoja u poljoprivredi RH. Vlasnica konzultantske tvrtke Fito ekologija d.o.o. iz Zagreba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/