Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG natječaj
  • 22.10.2020. 15:00
  • Ličko-senjska, Otočac

Mještani sela Gacke doline: Kad će objava rezultata LAG natječaja?

LAG Frankopan je raspisao natječaje za 93,74 % ukupno raspoloživih sredstava. Vjerujemo da ćemo do kraja programskog razdoblja u potpunosti realizirati sredstva, odgovaraju iz ove Lokalne akcijske grupe.

Foto: Miroslav Mašić
  • 859
  • 210
  • 0

Kada će i hoće li uopće biti riješen natječaj za EU sredstva koje je objavio LAG Frankopan, pitanje je koje su nam postavili stanovnici sela udaljenih na samo par kilometara od Otočca.

Naime, u obilasku sela Podum, Škare, Dabar, Doljani, Drenov Klanac, Glavace, Ramljeni, mjestima gdje su vidljive porušene kuće, plodno zemljište zaraslo u korov i raslinje, a nekadašnje škole pretvorene u objekte za sijeno, mnogi su aplicirali na neke od mjera Programa ruralnog razvoja. Konkretan na kojeg su upozorili, objavljen je, kažu, još 14. siječnja. 

 "Evo, listopad je i prošlo je deset mjeseci od raspisivanja natječanja za EU sredstva, ali koliko čujemo zapelo je na nekim projektima i još smo daleko od rješenja naših predmeta. Čini se da će se cijeli proces rastegnuti do proljeća, a nama malim poljoprivrednicima koji isključivo živimo od poljoprivrede to ne ide u prilog", pojasnio nam je mještanin koji je, kao i njegovi suseljani, želio ostati anoniman.

Već dugo vremena, napominju, resorno Ministarstvo i država najavljuju mjere upravo za ovakve krajeve gdje se zaraslo zemljište može ponovo pretvoriti u plodne oranice kakve su nekad bile i po čemu je poznat ovaj dio Gacke Doline. No, sve to ide im presporo. 

LAG-ovi odabrali više od 1.700 projekata, do kraja godine isplata još 30 milijuna kuna

"U okviru provedbe podmjere 19.2, u dosadašnjem razdoblju LAG Frankopan je raspisao natječaje za 93,74 % ukupno raspoloživih sredstava. Vjerujemo da ćemo do kraja programskog razdoblja u potpunosti realizirati sredstva. Trenutno provodimo administrativnu obradu za 5. natječaj, odnosno za Natječaj za provedbu podmjere operacije 1.1.4. Rok za dostavu prijava je bio 27. veljače 2020 godine, a obrada je započela 6. ožujka", odgovaraju nam iz LAG-a dodajući da se ona provodi standardnom procedurom u potpunosti sukladnom Pravilniku o provedbi mjera Programa ruralnog razvoja te smjernicama za provedbu postupaka odabira projekta...

Podsjećamo, nedavno je i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila da su LAG-ovi odabrali više od 1.700 projekata, a do kraja godine se očekuje isplata još 30 milijuna kuna

"U posljednje tri i pol godine objavili su 222 LAG natječaja u cjelokupnoj vrijednosti alociranih sredstava (100%), odabrali na svojoj razini gotovo 1.750 projekata u vrijednosti 264 milijuna kuna (73%). APPRRR je ugovorila preko 1.400 projekata u vrijednosti 204 milijuna kuna (56%) te je završeno 254 projekta i isplaćeno preko 62 milijuna kuna (17%)".

Ljudi iz ovih sela apeliraju da se cijela ta priča ubrza...


Fotoprilog


Tagovi

LAG Frankopan Natječaj Ruralni razvoj


Autor

Miroslav Mašić

Više [+]

Iza sebe ima desetogodišnje novinarsko iskustvo u medijima u zemlji i regiji.