Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Srijem
  • 10.01.2019. 13:30

Na natječaju LAG-a Srijem 17 pozitivno ocijenjenih projekata

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na redu je LAG Srijem.

Foto: LAG Srijem
  • 370
  • 26
  • 0

Lokalna akcijska grupa Srijem osnovana je 2011. godine kao multisektorsko partnerstvo javnog, civilnog i gospodarskog sektora s ciljem razvoja ruralnog područja Srijema. Trenutno LAG Srijem obuhvaća područje trinaest jedinica lokalne samouprave s područja Vukovarsko-srijemske županije i to Grad Ilok, naselje Mirkovci kao dio Grada Vinkovaca, naselja Sotin i Lipovaču kao dio Grada Vukovara, Općinu Lovas, Općinu Stari Jankovci, Općinu Tompojevci, Općinu Tovarnik, Općinu Bogdanovci, Općinu Borovo, Općinu Negoslavci, Općinu Nuštar, Općinu Tordinci i Općinu Trpinja.

Područje LAG-a Srijem prostire se na površini od ukupno 771,48 km2 i predstavlja 31.51% Vukovarsko srijemske županije, na kojem prema Popisu stanovništva iz 2011. godine živi 43.053 stanovnika. Srijem je poljoprivredni kraj s jakom proizvodnjom žitarica i industrijskog bilja, a na obroncima Fruške gore razvijeno je i vinogradarstvo.

Vizija LAG-a Srijem: LAG Srijem je uspješno ruralno područje koje svoj razvoj zasniva na partnerstvu, konkurentnosti i inovaciji te stvara uvjete da ga ljudi žele posjetiti, u njemu živjeti i raditi.

LAG Srijem je uspješno aplicirao na sve dosada raspisane natječaje za LAG-ove u Republici Hrvatskoj. Tako je LAG u IPARD programu uspješno aplicirao na Mjeru 202 "Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja“, čime je LAG-u Srijem bilo osigurano financiranje od 900.000,00 kn kroz dvogodišnje razdoblje provedbe, tj. 450.000,00 kn po godini za provedbu LEADER pristupa.

Završetkom uspješne provedbe Mjere 202 i uspješnim apliciranjem LAG-a Srijem na Podmjeru 19.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., započinje i provedba Podmjere 19.1. u okviru koje je LAG Srijem izradio svoju novu Lokalnu razvojnu strategiju za razdoblje 2014.-2020., koja je potom bila temelj uspješne prijave LAG-a Srijem na natječaj za Podmjeru 19.2., 19.3. i 19.4., podmjere koje LAG Srijem trenutno i provodi.

LAG natječaji

Dana 30. ožujka 2018. godine objavljen je prvi natječaj LAG-a Srijem, tj. objavljen je LAG Natječaj iz Lokalne razvoje strategije LAG-a Srijem 2014.-2020. za tip operacije 6.3. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, a koji je sukladan tip operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. Rok za podnošenje prijava projekata je bio od 16. travnja 2018. do 18. svibnja 2018. godine. Ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovom LAG Natječaju iznosio je 1.898.526,00 kn, a visina potpore po nositelju projekta iznosila je 15.000 €, odnosno 111.678,00 kn. Dana 10. prosinca 2018. godine Upravni odbor LAG-a Srijem donio je Odluke o odabiru za 17 pozitivno ocijenjenih projekata s najvećim ostvarenim brojem bodova, sukladno Kriterijima odabira na navedenom LAG Natječaju.

Sljedeći LAG Natječaj koji LAG Srijem planira objaviti će biti za tip operacije 7.4.1., s iznosom raspoloživih sredstava od preko 3,5 milijuna kuna.

Ostale aktivnosti LAG-a Srijem: Dana 9. ožujka 2018. godine LAG Srijem je u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije, Uredom za međunarodnu suradnju TINTL i Općinom Lovas, a pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije po prvi put organizirao Forum Lokalnih akcijskih grupa Vukovarsko-srijemske županije pod nazivom “Značaj i izazovi LAG-ova u lokalnom razvoju” održanog u Lovasu. Forumu je nazočila i Marija Vučković, državna tajnica Ministarstva poljoprivrede, koja je upoznala sudionike s novostima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. te odgovarala na brojne upite sudionika. Na forumu su sudjelovali i LAG-ovi iz raznih dijelova Republike Hrvatske. Raspravljalo se o budućnosti LEADER/CLLD-a, kako u Hrvatskoj, tako i u EU, o iznimnoj važnosti povećanja alokacije za LEADER u sljedećem Programskom razdoblju, kao i o omogućavanju multifondovskog pristupa za LAG-ove, sve u svrhu ravnomjernijeg i kvalitetnijeg ruralnog razvoja Hrvatske.

Odobreni projekti u iznosu većem od 11 milijuna kuna

Za LAG Srijem 2017. godina bila je projektno najuspješnija godina od samog osnutka, a dobri rezultati nastavili su se i u 2018. godini. Samo u 2017. godini pripremljeni su i odobreni projekti iz raznih fondova u iznosu preko 11.000.000,00 HRK.

Trenutno LAG Srijem provodi sljedeće projekte (u svojstvu nositelja/partnera):

  • Projekt: Na leđima konja do nove budućnosti – projekt usmjeren prema osobama s intelektualnim oštećenjem. Svrha projekta je da se osobe s intelektualnim teškoćama što bolje i uspješnije integriraju u društvo, te postanu konkurentnije na tržištu rada. Kroz projekt se provodi praktična obuka za rad u konjogojstvu kreirana po njihovoj mjeri, u skladu sa stvarnim potrebama poslodavaca za zapošljavanjem kvalificirane radne snage u zanimanjima poljoprivrede i konjogojstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Financijska vrijednost projekta je 887.343,09 kn, a projekt je sufinanciran sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020 u iznosu od 887.343.09 kn.
  • Projekt: Vitalni seniori – projekt usmjeren k poboljšanju kvalitete života osoba starije životne dobi, odobren od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku; financijska vrijednost projekta je 40.000,00 kn.
  • Projekt: Mjesto za sve generacije – projekt usmjeren k poboljšanju kvalitete života osoba starije životne dobi, odobren od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku; financijska vrijednost projekta je 50.000,00 kn.
  • Projekt: Edukacijom do pružanja boljih usluga zajednici – projekt usmjeren k povećanju kvalitete dostupnih usluga za osobe starije životne dobi, odobren od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku; financijska vrijednost projekta je 40.000,00 kn.

LAG Srijem je aktivni član Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR), te Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Vukovarsko-srijemske županije, kao i član Partnerskog vijeća za područje Vukovarsko-srijemske županije.

Više o LAG-u Srijem možete pronaći ovdje.


Tagovi

LAG LAG Srijem Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer