Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioraznolikost
  • 06.10.2020. 15:00

Nagrada za unaprjeđenje eko proizvodnje - za bioraznolikost osigurano 40 milijardi eura?

Buduća Zajednička poljoprivredna politika uvest će eko-sheme kojima je cilj nagraditi one koji se bave održivom praksom. One bi uključivale agroekologiju, šumarstvo i ekološku poljoprivredu, navodi Euractiv.

Foto: JumpStory
  • 94
  • 533
  • 0

Biološka raznolikost i mjere zaustavljanja njenog drastičnog pada bila je glavna tema na Svjetskom summitu održanom 30. septembra 2020. godine jer situacija postaje neodrživa i vrlo loša.

Naime, poražavajući je podatak kako nijedan od 20 zacrtanih ciljeva usvojenih na posljednjoj Konvenciji o bioraznolikosti nije postignut, a samo će ih šest do kraja godine možda biti ostvareno. 

Pomoć mora biti trajna

Ideja o novčanom nagrađivanju poljoprivrednika (Payments for Environmental Services, PES) koji podstiče ekološku proizvodnju i zaštitu okoliša nije ništa novo. Ovakve mjere Južna Amerika sprovodi već godinama kako bi zaštitila svoje tropske šume dok se u Švicarskoj one koriste za nagrađivanje stočara koji održavaju trajne pašnjake.

Kako bi one bile rasprostranjene širom EU, buduća Zajednička poljoprivredna politika uvesti će eko-sheme kojima je cilj nagraditi one koji se bave održivom praksom. Prema izvještaju Europske komisije, one bi uključivale agroekologiju, šumarstvo i ekološku poljoprivredu, piše Euractiv.

Revizorski sud: Poticaji za bioraznolikost premali - u 10 godina EU nije napravila ništa?

No, s obzirom na to da je sprovođenje PES-a složeno, nejasno je bi li takva mjera mogla zaustaviti pad biodiverziteta, smatra Yann Laurans, direktor programa za biološku raznolikost i ekosistem na Institutu za održivi razvoj i međunarodne odnose (IDDRI).

Još jedna poteškoća s ovom vrstom plaćanja je njegova privremenost. Da bi bila učinkovita, pomoć se mora raspodijeliti tokom dužeg vremenskog razdoblja.

"Pomoć mora biti godišnja, odvojena od proizvodnje i plaćati se po hektaru. Eko-shema će morati slijediti stroga pravila", istakla je Aurélie Trouvé, ekonomista iz AgroParisTech-a.

PES nije lijek za spas?

Iako ga treba doraditi, ovaj koncept otvorio je raspravu o uslovima za ostvarenje pomoći dodijeljene ZPP-om.

Europska komisija predstavila je u maju svoju ambicioznu strategiju koja predviđa smanjenje upotrebe pesticida za 50% do 2030. godine, sadnju tri milijarde stabala, stvaranje zaštićenih područja koje obuhvataju najmanje 30% zemljišta i 30% mora u Europi i sve to sa pravno obvezujućim ciljevima obnove prirode.

Dokument iznosi desetogodišnju viziju obnavljanja i zaštite ekosistema unije sa proračunom od najmanje 20 milijardi eura godišnje.

Prema direktoru IDDRI-ovog programa za biološku raznolikost, PES nije lijek za spas već alat koji mora biti popraćen drugim mjerama.


Tagovi

Svjetski summit Bioraznolikost Novčana nagrada Zaštita okoliša ZPP Ekološka proizvodnja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !