Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ivan Macanić
  • 24.05.2016. 10:30

Niti jedan projekt pod istragom nije isplaćen!

"U ovom trenutku odobravamo i isplaćujemo izravna plaćanja na račune poljoprivrednih gospodarstava, ali također svakodnevno donosimo odluke o dodjeli sredstava te isplaćujemo projekte iz Programa ruralnog razvoja."

Foto: APPRRR
  • 3.451
  • 382
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provodi mjere Zajedničke poljoprivredne politike EU, izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja, mjere ruralnog razvoja prema Programu ruralnog razvoja 2014. - 2020. i mjere zajedničke organizacije tržišta.

Također provodi i Nacionalni program pomoći sektoru pčelarstva i vinarstva te isplaćuje završene projekte iz IPARD programa. Riječ je o velikim iznosima, a o konkretnim mjerama, načinima i nezaobilaznoj aferi oko dodjele novca iz Mjere 4 razgovarali smo s ravnateljem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ivanom Macanićem.

U tijeku isplata projekata ruralnog razvoja

Možete li izdvojiti trenutne najvažnije aktivnosti u Agenciji?

Teško je izdvojiti neku od spomenutih aktivnosti kao najvažniju jer se sve aktivnosti događaju paralelno. U ovom trenutku odobravamo i isplaćujemo izravna plaćanja na račune poljoprivrednih gospodarstava, ali također svakodnevno donosimo odluke o dodjeli sredstava te isplaćujemo projekte iz Programa ruralnog razvoja.

Novac iz Europskog fonda za ruralni razvoj nije zaustavljen

Do sada je u okviru mjera iz Programa ruralnog razvoja RH Agencija isplatila ukupno jednu milijardu kuna (od toga 818.170.959,07 kn iz EU proračuna) - dakle, novac iz Europskog fonda za ruralni razvoj nije zaustavljen i on se isplaćuje svakodnevno.

Prošli tjedan smo odobrili 20 milijuna kuna za projekte 240 općina u Hrvatskoj (Mjera 7.1.), a ovaj tjedan počinjemo izdavati odluke o dodjeli 16,8 milijuna kuna za više od tisuću malih poljoprivrednih gospodarstava (Mjera 6.3.) kojima EU financira čak 100% troškova njihovih projekata u iznosu od 15.000 eura. Isto tako, sljedeći mjesec u isplatu ide i 596,4 milijuna kuna iz Europskog fonda za ruralni razvoj - i to korisnicima izravnih plaćanja (Mjere 10, 11 i 13).

U roku od dva mjeseca APPRRR će obrazložiti nepravilnosti

Što će biti s Mjerom 4 s obzirom na aferu koja se oko toga događa?

Kada je riječ o reviziji o kojoj se priča u medijima, na dopis Europske komisije APPRRR će se očitovati u roku od dva mjeseca, kako je EK i zatražila.

Riječ je o uobičajenoj proceduri koju prolaze sve agencije za plaćanja u zemljama članicama EU, kada nakon revizorske misije u zemlji članici EK šalje pismo privremenih opažanja na koje traži očitovanje od zemlje članice. Nakon što RH pošalje odgovore, EK ih razmatra, eventualno traži dopune i dodatna objašnjenja, a onda se saziva i bilateralni sastanak na kojem se donose neke odluke te se tek tada odlučuje o mogućim financijskim korekcijama za zemlju članicu.

Kada je riječ o reviziji, na dopis Europske komisije APPRRR će se očitovati u roku od dva mjeseca.

Agencija je provela sve predviđene kontrole

APPRRR je temeljem pravila propisanih Pravilnikom, Natječajem, pisanim procedurama i kontrolnim listama (koje su prošle pred-akreditacijski proces provjere) provela sve predviđene kontrolne aktivnosti u nekoliko različitih faza obrade projekata prijavljenih na prvi natječaj za Mjeru 4 (M4).

Kod prijavitelja koji su se javili na natječaje u okviru M4 napravljene su dodatne analize (tzv. cross-check) gdje se provjeravalo sljedeće: vlasnička/upravljačka povezanost (kako između članova zajedničkih projekata, tako i među različitim korisnicima koji su se prijavili unutar istog natječaja), datum osnivanja - novoosnovane tvrtke i zajednička lokacija ulaganja. Temeljem dobivenih rezultata napravljene su dodatne istrage koje je APPRRR mogla napraviti u svojoj nadležnosti, nakon čega je svaku prijavu kod koje je postojala osnovana sumnja na nepravilnost APPRRR uputila AFCOS mreži na daljnje razmatranje.

Posljedica je neisplata potpore ili povrat novca

Nadalje, kontrolne aktivnosti koje provodi APPRRR ne završavaju nakon odobrenja projekata - nego se one provode i prije isplate korisniku (kad projekt završi) i u ex-post fazi odnosno unutar pet godina od isplate korisniku, što APPRRR i čini. Utvrđene nepravilnosti za posljedicu imaju neisplatu potpore ili povrat sredstava. Radi ispravnog tumačenja ove problematike moramo naglasiti da niti jedan projekt nad kojim se provode istražne radnje nije isplaćen te nije počinjena nikakva financijska šteta kako za EU proračun tako niti za RH proračun.

Potpora razvoju malih gospodarstava

Plan novih natječaja iz Programa ruralnog razvoja RH za 2016. godinu objavljen je na web stranicama APPRRR-a i po njemu je vidljivo da se očekuje u svakom mjesecu raspisivanje nekoliko natječaja. Koliko je zapravo novca na raspolaganju u ruralnom fondu, koliko malih gospodarstava će dobiti potporu i kada kreće isplata?

Hrvatskoj je na raspolaganju 332 milijuna eura godišnje za projekte u okviru Programa ruralnog razvoja, koji se sastoji od 20 različitih mjera.

Mali poljoprivrednici spadaju u mjeru 6. Agencija je započela upravo s izdavanjem konačnih odluka o dodjeli sredstava za operaciju 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava". Prvih 330 odluka bit će dostavljeno poljoprivrednicima putem AGRONET-a u narednim danima.

Potpora povećana za 1,86 milijuna eura

Potpora predviđena ovim natječajem povećana je za 1,86 milijuna eura, pa sredstva javne potpore iznose ukupno 16.860.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, umjesto predviđenih 15 milijuna eura (za tisuću projekata). Time će biti omogućeno financiranje svih projekata malih poljoprivrednika koji su ispunili kriterije Pravilnika i Natječaja. Svakom poljoprivredniku odobrava se fiksna potpora u iznosu od 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti - odnosno financira im se 100% ukupno prihvatljivih troškova projekta.

Namjena novca za male poljoprivrednike

Ovu potporu mali poljoprivrednici mogu iskoristiti za kupnju domaćih životinja, bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju zemljišta, mehanizacije i opreme te kupnju, građenje ili opremanje objekata u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade. U okviru ove operacije mogu se podizati novi nasadi, poboljšati kvaliteta poljoprivrednog zemljišta te izgraditi objekti za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Pola novca odmah, pola na kraju

Svi projekti malih poljoprivrednika koje je odobrila Agencija za plaćanja mogu biti isplaćeni u dvije rate - 50% potpore korisnici mogu zatražiti odmah nakon Odluke o dodjeli sredstava, a preostalih 50% nakon provedenih aktivnosti iz poslovnog plana. Potpora unutar podmjere 6.3 može se dodijeliti samo jednom tijekom programskog razdoblja 2014. - 2020. po jednom malom poljoprivrednom gospodarstvu.

400 mladih poljoprivrednika zatražilo potporu

Kakva je situacija s mladim poljoprivrednicima i s koliko novca oni mogu računati?

Potporu za mlade poljoprivrednike kroz Mjeru 6, operaciju 6.1. "Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima" zatražilo je 400 mladih poljoprivrednika. Za tu operaciju u ovom prvom natječaju predviđeno je 10 milijuna eura, a po poljoprivredniku se dodjeljuje 50.000 eura, stoga je Ministarstvo pokrenulo komunikaciju s Europskom komisijom radi povećanja alokacije tako da potporu dobiju svi korisnici koji zadovolje uvjete propisane Natječajem i Pravilnikom.

Za jedan hektar zemljišta sedam vrsta potpora

Promijenjen je sustav potpora, kakav je on sada?

Prošle godine prešli smo na potpuno novi sustav potpora koje je donijela reformirana Zajednička poljoprivredna politika EU (od 2015. - 2020.), a koji obuhvaća 27 različitih potpora. Primjerice, za jedan hektar zemljišta imamo čak sedam vrsta potpora, a jedna krava u proizvodnji mlijeka isplaćuje se kroz četiri vrste potpore od koje se svaka isplaćuje iz različitog EU fonda.

To je vrlo komplicirana procedura koja zahtjeva detaljne izračune u Agenciji za plaćanja i to je vrlo delikatan posao. Radi informiranja poljoprivrednih proizvođača Agencija je pripremila informativnu brošuru o novim vrstama potpora pod nazivom "Izravna potpora poljoprivrednicima i kontrola prije isplate" koja se može preuzeti na web stranicama APPRRR-a točnije na webu.

Po prvi put isplata predujma

Što je s izravnim potporama, tko će ih dobiti, kada i koliko iznos novca je predviđen odnosno do kada imamo mogućnost korištenja izravnih potpora?

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom je još u studenom 2015. godine isplatila 750 milijuna kuna predujma izravne potpore (koji se nikad do sad nije isplaćivao u istoj godini kada su zahtjevi podneseni). Nadalje, nakon što je usvojen Državni proračun RH za 2016. (krajem ožujka) Agencija za plaćanja je u travnju započela s isplatom prvog dijela izravne potpore za 2015. godinu.

Naime, tek nakon usvajanja Državnog proračuna (kada je određeno točno koliko je novca ukupno na raspolaganju za poljoprivredne potpore) Agencija je mogla krenuti s izračunima pojedinačnih potpora i to za svih 100.000 poljoprivrednih gospodarstava istovremeno. Novac za potporu, bez obzira na dio koji se financira iz EU proračuna, uvijek se mora isplatiti najprije iz Državnog proračuna, a onda nam EU taj novac vrati u roku od dva mjeseca.

Kompleksan i dugotrajan proces isplate potpora

Isplata potpora je kompleksan i dugotrajan proces koji uključuje: administrativnu kontrolu i kontrolu na terenu; migraciju podataka, prostorni preklop podataka iz nekoliko različitih registara, odobravanje slogova, kreiranje paketa za isplatu, pokretanje izračuna, testiranje datoteka, rezervaciju sredstava u proračunu pa provedbu kompenzacija i prijeboja dugovanja, priprema naloga za isplatu, zaprimanje bankovnih izvoda i uparivanje. Sve izvještaje tada treba poslati u Europsku komisiju, bez obzira s kojeg se izvora financira isplaćena potpora.

Ove godine 3,4 milijarde za izravne potpore poljoprivrednicima

Nadalje, u prvoj rati isplate na račune poljoprivrednih gospodarstava do sada ukupno je isplaćeno oko 900 milijuna kuna. Uz isplatu predujma, s ovom isplatom prvog dijela potpore ukupno je isplaćeno oko pedeset posto novca predviđenog za izravnu potporu poljoprivrednicima za proizvodnu 2015. godinu. Naime, ove je godine na raspolaganju ukupno 3,4 milijarde kuna za izravnu potporu poljoprivrednicima:

  • 2,65 milijardi kuna - izravna plaćanja
  • 596,4 milijuna kuna - IAKS mjere ruralnog razvoja (Agrookoliš, Ekološka poljoprivreda i Područja s posebnim ograničenjima)
  • 24,7 milijuna kuna - EU interventna potpore stočarima za krave u proizvodnji mlijeka
  • 138,6 milijuna kuna - osjetljivi sektori (mliječne krave, rasplodne krmače, duhan i maslinovo ulje).

U drugom dijelu isplate koja je započela sredinom svibnja i završit će 30. lipnja 2016. godine poljoprivrednicima će biti isplaćen ostatak novca za izravnu potporu. Isto tako, poljoprivrednicima će krajem godine biti isplaćen i predujam za proizvodnu 2016. godinu u iznosu od 776 milijuna kuna.

Foto: APPRRR


Tagovi

Ivan Macanić APPRRR Projekti Potpore


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]