Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natječaj za mlade poljoprivrednike
  • 05.05.2018. 13:30

Novi uvjeti za prijavu na natječaj za mlade poljoprivrednike

U prva dva natječaja za ovu operaciju mladim poljoprivrednicima dodijeljena su sredstva od 244 milijuna kuna. U trećem natječaju, koji je objavljen 11. travnja, najbitnije izmijenjeno pravilo je da u trenutku zahtjeva za potporu mladi poljoprivrednik ne smije biti nositelj gospodarstva duže od 24 mjeseca.

Foto: Youtube/screenshot
  • 4.041
  • 174
  • 1

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju organiziralo je informativne radionice za potencijalne korisnike tipa operacije 6.1.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. 

"Riječ je o "Potpori mladim poljoprivrednicima" koji žele preuzeti poljoprivredno gospodarstvo i voditi ga u sljedećih pet godina od datuma konačne isplate. Sredstva koja su namijenjena za ovaj tip operacije u Programu ruralnog razvoja ukupno iznose oko 377 milijuna kuna", rekla je Andrea Laklija iz Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ruralni razvoj. 

U prva dva natječaja za ovu operaciju mladim poljoprivrednicima dodijeljena su sredstva od 244 milijuna kuna. U trećem natječaju, koji je objavljen 11. travnja, najbitnije izmijenjeno pravilo je da u trenutku zahtjeva za potporu mladi poljoprivrednik ne smije biti nositelj gospodarstva duže od 24 mjeseca. 

Udar na mladog poljoprivrednika?

Udruga OPG-a Hrvatske Život, u dopisu koji su poslali, tvrde da je riječ o treniranju strogoće nad mladim poljoprivrednicima. U nastavku prenosimo najbitnije dijelove dopisa.

"Treniranje izmišljanja kvazi pravila za mlade poljoprivrednike se nastavlja s ograničenjem roka na 24 mjeseca od kada su nositelji poljoprivrednog gospodarstva. To svakako nema nikakvog smisla jer to nije u definiciji mladog poljoprivrednika, a pogotovo jer imate velike šanse, ako ne prođete na natječaju, da vam prođe rok od 24 mjeseca i da nikad ne iskoristite tu mjeru.

Ako je ta mjera predviđena kao pomoć mladim poljoprivrednicima u početku svog poslovanja i dostizanju konkurentnosti, smatramo da obavezno zapošljavanje korisnika te mjere je veliki teret i nepotrebno opterećenje koje svakako nije potrebno nekome tko započinje svoj poslovni put. A kad znamo da u mjeri 4 veliki ne moraju imati niti jednog zaposlenog da bi se prijavili na natječaj, onda to sve smatramo udarom na mladog poljoprivrednika."

Rok od 24 mjeseca je vrlo kratak

"Definicija mladog poljoprivrednika ne odnosi se na 24 mjeseca nego na mogućnost podnošenja zahtjeva za potporu za taj tip operacije. Znači mladi poljoprivrednik i njegova definicija nije se mijenjala", ističe Andrea Laklija. 

"Ono što mi zamjeramo toj mjeri, osim toga što je taj rok vrlo kratak, svega 24 mjeseca, je što su u istu kategoriju stavljeni i OPG-i, mladi poljoprivrednici i mala poduzeća", rekao je Vladimir Margeta, predsjednik Udruge OPG-a Hrvatske Život. 

"Svi imaju ista prava i obaveze. OPG-i, obrti i pravne osobe imaju ista prava i nema potrebe da se bilo tko ili diskriminira ili favorizira", pojašnjava Andrea Laklija. 

Predsjednik Udruge OPG-a Hrvatske Život ističe da udrugu najviše smeta što mladi poljoprivrednik mora biti zaposlen pet godina nakon što dobije sredstva. 

"U tih pet godina on mora uplaćivati i sredstva za mirovinsko, socijalno osiguranje. Praktički pola tog iznosa koji ste dobili za pokretanje neke proizvodnje ćete potrošiti isključivo za doprinose prema državi. Prema tome kad govorimo o mjeri koja će vam dati 50 tisuća ispadne da je to svega 25 tisuća eura i to su najveće zamjerke u ovom programu. Mislimo da nisu poticajne za mlade", smatra Margeta. 

"Moraju zadovoljiti tih pet godina nakon isplate sredstava, a mislim da s 50 tisuća eura po jednom poljoprivrednom gospodarstvu olakšavamo i taj uvjet. To je i cilj Ministarstva poljoprivrede,  da mladi ljudi ostanu na ruralnom području, da se bave poljoprivredom i svoja zvanja i vještine primjene u modernizaciju svog poslovanja i povećanje konkurentnosti gospodarstva. Povećanjem konkurentnosti svog gospodarstva u cjelini se povećava konkurentnost cjelokupne hrvatske poljoprivrede", odgovara Andrea Laklija. 

Pojednostavili neke kriterije?

Zahtjevi za potporu mogu se podnositi od 25. travnja do 13. lipnja. Predviđeni ukupan iznos za poticaje, u trećem natječaju, je 133 milijuna kuna. 

"Moguća je potpora u iznosu od 20 tisuća eura po gospodarstvu, odnosno po mladom poljoprivredniku i u iznosu od 50 tisuća eura po gospodarstvu. Iznos od 20 tisuća eura dobivaju mladi poljoprivrednici koji će voditi poljoprivredno gospodarstvo, ali im to neće biti glavno zanimanje, dok 50 tisuća eura kao i do sada dobivaju mladi poljoprivrednici koji su nositelji i stalno zaposleni na poljoprivrednom gospodarstvu", ističe Andrea Laklija. 

I jedna i druga skupina proizvođača moraju pet godina nakon konačne isplate voditi to poljoprivredno gospodarstvo. Prihvatljivi korisnici ovog natječaja su mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina

"Prijavljuju se putem Agroneta. Sva potrebna dokumentacija je objavljena natječajem u prilogu 1 koji možete pronaći na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja. U odnosu na prošli natječaj, drugi natječaj, malo su pojednostavljeni neki kriteriji, a neki du dodani. Najviše je problema bilo oko kriterija vlasništva nad zemljištem koji se nalazi na specijalnim područjima. Taj kriterij smo pojednostavili", rekao je Ivan Bertić, iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Poljoprivredno gospodarstvo za koje se traži potpora mora pripadati ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu od 8 tisuća do 49.999 eura. 

Odaziv na prva dva natječaja bio velik

Prema riječima voditeljice Službe za investicijske potpore u poljoprivredi, odaziv na prva dva natječaja za tip operacije 6.1.1. bio je izrazito velik. 

"To nas izuzetno veseli jer pokazuje da su mladi ljudi, koji posjeduju određena stručna znanja, vještine i kompetencije, željni upotrijebiti inovativna rješenja, moderne tehnike i tehnologije, da bi povećali proizvodnost svog poljoprivrednog gospodarstva, unaprijedili procese poslovanja i povećali proizvodne kapacitete", rekla je za kraj Andrea Laklija. 

Odobrenim sredstvima mladi poljoprivrednici mogu financirati kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, građenje i opremanje zatvorenih, zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata, podizanje novih i restrukturiranje postojećih nasada, uređenje i trajnije poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta, građenje i opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe, kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme.

Za detaljnije informacije posjetite stranice APPRRR-a.


Tagovi

Natječaj za mlade poljoprivrednike Operacija 6.1.1. Program ruralnog razvoja Udruga OPG-a Hrvatske Život Natječaj Radionice


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić