Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 04.07.2018. 12:00

Novih 270 milijuna kuna za šumarski i drvno-tehnološki sektor, prijavite se!

Od 15 trenutno otvorenih natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja RH, četiri se odnose na mjeru 8 kojom se podupiru ulaganja u šumarstvu!

Foto: Pixabay/Free-Photos
  • 311
  • 24
  • 0

Od 15 trenutno otvorenih natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja RH, četiri se odnose na mjeru 8 kojom se podupiru ulaganja u šumarstvu od 50% do 100% ukupno prihvatljivih troškova, od 5.000 eura do čak 1 milijun eura, ovisno o podmjeri i tipu operacije, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

"EU sredstva se tako mogu dobiti za poboljšanje otpornosti šumskih ekosustava te uspostavu i uređenje poučnih staza i vidikovaca (u podmjeri 8.5), zatim za modernizaciju tehnologija, strojeva i alata u šumskouzgojnim radovima te u predindustrijskoj preradi drva (u podmjeri 8.6).

Sredstva iz mjere 8 mogu dobiti šumoposjednici i njihova udruženja, obrti, mikro, mala i srednja poduzeća, trgovačka društva koja gospodare šumama i šumskim zemljištima u Hrvatskoj, udruge civilnog društva čije je područje djelovanja usmjereno na zaštitu okoliša i prirode i druge pravne osobe koje na temelju zakona imaju javne ovlasti, a čije je područje djelovanja usmjereno na zaštitu okoliša i prirode", pojašnjavaju.

Kako dodaju, prije raspisivanja novih natječaja namijenjenim šumarskom te drvno-tehnološkom sektoru, Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te uz podršku Hrvatske gospodarske komore organiziralo je 7 radionica za potencijalne korisnike iz mjere 8 na kojima su potencijalni korisnici informirani  o aktualnim i budućim natječajima te načinu prijave i podnošenja zahtjeva za potporu.

"Šume su jedan od resursa od posebnog interesa za Hrvatsku. Mjere koje provodimo kroz Program ruralnog razvoja to i potvrđuju. Financiramo od poučnih staza do obnove šumskih sastojina i šumskih kultura, od mehanizacije za gospodarenje šumama do turističko-rekreativnih sadržaja. Do sada smo iz "šumarskih“ mjera ugovorili 118 projekata vrijednih 127 milijuna kuna i svi su ti projekti usmjereni održivom gospodarenju i očuvanju jednog od naših najvrjednijih blaga. U tijeku su 4 natječaja vrijedna 270 milijuna kuna i vjerujem da će šumoposjednici ponovo iskazati veliki interes", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.  

U tijeku su sljedeći natječaji iz mjere 8:

8.5.1 "Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura“

Svrha natječaja je dodjela sredstava za prevođenje degradiranih šumskih sastojina, šumskih sastojina narušene strukture po vrstama drveća i šumskih kultura u mješovite sastojine autohtonih vrsta drveća visokog uzgojnog oblika. Prihvatljivi korisnici su šumoposjednici, udruge šumoposjednika, trgovačka društva i druge pravne osobe koje na temelju zakona imaju javne ovlasti i gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom Natječaju iznosi 70.000.000,00 kuna. Prihvatljive ulaganja su konverzija panjača, šikara, šibljaka i drugih degradiranih oblika šumskih sastojina u šumske sastojine visokog uzgojnog oblika, konverzija šumskih sastojina narušene strukture vrsta drveća u mješovite šumske sastojine s povoljnim udjelom glavnih vrsta drveća i konverzija šumskih kultura i plantaža u mješovite šumske sastojine visokog uzgojnog oblika autohtonih vrsta drveća. Najniža vrijednost potpore je 5.000 eura, a najviša iznosi 700.000 eura uz intenzitet potpore do 100% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta. Zahtjevi  za potporu mogu se popunjavati i podnositi u AGRONET-u do 31. kolovoza 2018. godine do 12:00 sati. Detaljnije pročitajte ovdje.

8.5.2 "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“

Svrha natječaja je dodjela sredstava projektima koji će omogućiti dostupnost rekreacijske, turističke i zdravstvene funkcije šuma (npr. izgradnja poučnih staza, malih rekreacijskih objekata, postavljanje signalizacije, informativnih ploča, skloništa, vidikovaca itd.) u javne svrhe. Prihvatljivi korisnici su šumoposjednici, udruge šumoposjednika, trgovačka društva i druge pravne osobe koje na temelju zakona imaju javne ovlasti i gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske, udruge civilnog društva čije je područje djelovanja usmjereno na zaštitu okoliša i prirode te druge pravne osobe koje na temelju zakona imaju javne ovlasti, a čije je područje djelovanja usmjereno na zaštitu okoliša i prirode.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 30.000.000,00 kuna. Prihvatljiva ulaganja uključuju radove i usluge u vezi s uspostavom i uređenjem staza, odmorišta, vidikovaca, stuba, ljestvi, nadstrešnica, edukacijskih i informativnih ploča, smjerokaza i slično. Najniža vrijednost potpore je 5.000 eura, a najviša iznosi 100.000 eura uz intenzitet potpore do 100% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta. Zahtjevi  za potporu mogu se popunjavati i podnositi u AGRONET-u do 2. kolovoza 2018. godine do 12:00 sati. Detaljnije pročitajte ovdje

8.6.1  Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima

Svrha natječaja je dodjela sredstava projektima koji će omogućiti modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima.

Prihvatljivi korisnici su šumoposjednici, udruge šumoposjednika te obrti, mikro, mala i srednja poduzeća registrirana sukladno nacionalnim propisima. Visina potpore  iznosi od 5.000 do 700.000 EUR. Intenzitet potpore po projektu iznosi 50 % od ukupnih prihvatljivih troškova projekta. Ukupno je na raspolaganju 70.000.000,00 kuna.

Prihvatljivi troškovi se odnose na kupnju novih i rabljenih strojeva, alata, uređaja i opreme za: sječu i izradu drva, privlačenje, izvoženje i iznošenje drva, proizvodnju šumske biomase, daljinski prijevoz drva, šumskouzgojne radove,;  skladištenje, zaštitu i sušenje drvnih proizvoda i za izgradnju objekata.

8.6.2  Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva 

Svrha natječaja je dodjela sredstava projektima koji će omogućiti povećanje učinkovitosti, okolišne prihvatljivosti, ergonomije i radnih procesa u predindustrijskoj preradi drva kroz modernizaciju postojećih i uvođenje učinkovitih i okolišno pogodnih tehnologija, strojeva, alata i opreme.

Prihvatljivi korisnici su obrti, mikro, mala i srednja poduzeća registrirana za djelatnosti prerade drva u skladu s nacionalnim zakonodavstvom. Visina potpore (u kunskoj protuvrijednosti) iznosi od 10.000 do 1.000.000 EUR. Intenzitet potpore po projektu iznosi 50 % od ukupnih prihvatljivih troškova projekta. Ukupno je na raspolaganju 100.000.000,00 kuna.

Prihvatljivi troškovi se odnose na kupnja novih i rabljenih strojeva, alata, uređaja i opreme za: predindustrijsku preradu drva, proizvodnju peleta, briketa i cijepanog ogrjevnog drva (briketirke, peletirke itd.), instalacije i/ili kupnju informacijsko-komunikacijskih tehnologija u postupcima pridobivanja drva i predindustrijske prerade drva i izgradnju i rekonstrukciju objekata i kupnju nove i rabljene opreme za proizvodnju, sušenje, parenje, skladištenje i zaštitu drvnih proizvoda  (sušare, parionice, silosi, skladišta za drvnu sječku, utovarivači, atomizeri itd.).

Prvi dio zahtjeva za potporu za oba natječaja može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 20. kolovoza 2018. godine od 12:00 sati do 31. listopada 2018. godine do 12:00 sati.

Više pročitajte ovdje.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Šume Ruralni razvoj Mjera 8 Natječaji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]