Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 01.12.2020. 10:30

Obavljen još jedan korak do 8,07 milijardi eura za EU poljoprivrednike

Zaključen je neformalni dogovor o novoj uredbi ZPP-a da se do kraja 2022. poljoprivrednicima isplate potpore vrijednosti 8,07 milijardi eura. Najudaljenijim regijama i dalje isti financijski iznosi, a produljene su i izvanredne Covid mjere.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 1.563
  • 622
  • 0

Europsko vijeće zaključilo je neformalan dogovor s Parlamentom o tome kako proširiti trenutna pravila Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) do kraja 2022. godine i rasporediti dodatnih 8,07 milijardi eura koji predstavljaju model za oporavak EU poljoprivrede.

Podjela sredstava u sljedeće dvije godine

Ovaj neformalni sporazum nastavak je početnog u lipnju i odnosi se na podjelu financijskih sredstava u sljedeće dvije godine. Tako će 30% od 8,07 milijardi eura biti dostupno 2021., a 70% 2022.godine.

Također, ima zadatak državama članicama osigurati oko jedne trećine ukupnog proračuna (37% ) za zelene mjere i dobrobit životinja te više od polovice ukupnog proračuna (55%) za mjere socijalne i digitalne transformacije.

Pregovarači očekuju da će ovaj instrument pomoći ubrzati prijelaz na prakse poput precizne i pametne poljoprivrede, poboljšati pristup visokokvalitetnim ICT rješenjima u ruralnim područjima i ojačati lokalna tržišta.

EK: Od iduće godine 2,7 milijardi eura potpore - najviše koristi za mlade poljoprivrednike?

Podsjećamo da je ovim dogovorom povećana gornja granica potpore za pokretanje poduzeća iz Fonda za ruralni razvoj, za mlade poljoprivrednike od 70.000 do 100.000 eura.

Produžene Covid potpore 

Također je dogovoreno da će za šest mjeseci produžiti primjenu iznimne i privremene potpore poljoprivrednicima te malim i srednjim poduzećima pogođenim koronakrizom.

Složili su se i da će najudaljenije regije EU i manji egejski otoci u 2021. i 2022. godini i dalje dobivati isti iznos financijske potpore kao što je navedeno u trenutnim pravilima. Naime, planirano smanjenje potpora za 3,9% iz proračuna EU koji odlazi u te regije moglo bi pogoditi uzgajivače banana koji već upozoravaju da im proizvodnja više neće biti isplativa.

Ako EU smanji potpore, prijeti nam nestašica banana?

Treba napomenuti da pregovarački tekst još treba odobriti Poseban odbor Vijeća za poljoprivredu, a potom podnijeti na konačno usvajanje Vijeća i Parlamenta što je prije moguće.


Tagovi

Vijeće Europska komisija ZPP Financiranje Potpore Covid


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]