Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • poticaji
  • 03.05.2021. 16:30

Obezbjeđeno 6.000 KM za poticaje poljoprivrednicima

U skladu s odredbama programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju, proizvođači godišnje mogu ostvariti maksimalnu novčanu potporu od šest hiljada KM po modelu poticaja proizvodnji.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 622
  • 544
  • 0

S obzirom da je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju, za tekuću, 2021. godinu, svi poljoprivredni proizvođači koji se bave proizvodnjom hljebnog žita, odnosno, pšenice i raži na minimalnoj površini od jednog hektara pa do maksimalno 200 hektara pod navedenim žitaricama, mogu ostvariti pravo na finansijsku potporu u toku aktuelne sezone. Prijave se podnose do 15. maja 2021. godine. 

Ukoliko se farmeri bave uzgojem žitarica za prehranu stoke, poput proizvodnje stočnog ječma, zobi, kukuruza ili tritikalea, minimalne površine za stočni ječam, zob i tritikale su od jednog pa najviše do 200ha dok za kukuruz najmanja propisana površina iznosi 2h, na godišnjem nivou. Proizvedene žitarice mogu se koristiti za sopstvene potrebe ili za prodaju. Rok za podnošenje prijava je polovina maja.

Kompletan Program novčanih potpora možete naći u dokumentu ispod teksta

Kada je riječ o krmnom bilju (silažni kukuruz, stočni grašak i grahorica), uvjet je da se proizvodnja odvija na minimalno dva a maksimalno na 400 hektara navedenih kultura, u toku godine. Uzgoj može biti za potrebe vlastitog gazdinstva ili namijenjen za prodaju. Prijava se podnosi do kraja maja, za silažni kukuruz dok je za stočni grašak i grahoricu rok do 15. 05. 2021. 

U proizvodnji kontejnerskih deklarisanih presadnica povrća (salata, tikvica, špinata, celera, blitva, kukuruz šećerac, kornišon, paradajz, paprika, krastavac, patlidžan, kupus, dinje i lubenice), može se aplicirati do polovine ovog mjeseca.

Pčelari moraju imati minimum 20 društava

Proizvođači goveđeg mesa, u tovu junadi od teladi iz domaćeg uzgoja, ostvaruju pravo za minimalno tri grla ili kad iste prodaju. Prilikom prijave životinje ne smiju biti starije od šest mjeseci i težine do 210 kilograma. Dok kod izlaska iz tova, starost grla ne bi trebala biti više od 24 mjeseca.

U uzgoju rasplodne stoke, kod ovaca i koza, poljoprivrednik ostvaruje pravo na novčanu podršku ako u proizvodnji ima minimalno 50 ovaca, odnosno 25 koza. Prijave se mogu podnijeti najkasnije do polovine petog mjeseca tekuće godine (15. 05).

Uzgajivači koji imaju košnice pčela i bave se uzgojem pčelinjih zajednica, ostvaruju pravo na potporu za minimalno 20, odnosno, maksimalno 400 pčelinjih društava. Pčelari zahtjeve podnose takođe do polovine maja najkasnije. 

U skladu s odredbama programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju, proizvođači registrovani kao fizička lica (izuzev obrta) godišnje mogu ostvariti maksimalnu novčanu potporu od šest hiljada KM po modelu poticaja proizvodnji.


Dokumenti


Tagovi

Novčana podrška Proizvodnja žita Prehrana stoke Hljebno žito Proizvodnja krmnog bilja Presadnice povrća Tov junadi Rasplodna stoka Pčelari


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.