Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osiguranje
  • 09.04.2023. 10:30

Objavljen Pravilnik o provedbi intervencije 76.01. - za osiguranje 70,2 milijuna eura

APPRRR ukazuje na nekoliko važnih promjena u provedbi Intervencije 76.01. u odnosu na provedbu dosadašnju podmjeru 17.1. "Osiguranje usjeva, životinja i biljaka"

Foto: Depositphotos/budabar
  • 3.764
  • 208
  • 1

Pravilnik o provedbi intervencije 76.01. "Osiguranje poljoprivredne proizvodnje" iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. objavljen je u Narodnim novinama broj 38/23, obavijestila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Njime se utvrđuju postupci dodjele potpore i postupanje po žalbama na odluke Agencije za plaćanja. Naime, poljoprivrednicima će za osiguranje proizvodnje do 2027. godine biti na raspolaganju ukupno 70,2 milijuna eura.

Pravilnik je dostupan na ovom linku.

Najniža vrijednost potpore iznosi 100 eura, dok je najviši iznos potpore 75.000 eura godišnje po korisniku. Intenzitet potpore iznosi 70 posto prihvatljive premije osiguranja.

Na osnovu propisanih uvjeta iz Pravilnika objavit će se natječaj, a iz APPRRR-a ukazuju na nekoliko važnih promjena u provedbi Intervencije 76.01. u odnosu na provedbu Mjere 17 "Upravljanje rizicima", podmjere 17.1. "Osiguranje usjeva, životinja i biljaka" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.:

Prvo, kako bi se pojednostavila i ubrzala administrativna kontrola i kontrola opravdanosti troškova, Ministarstvo poljoprivrede za svaku kalendarsku godinu izračunava maksimalne vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, koje su osnova za izračun cijene police osiguranja.

Tablice s maksimalnim vrijednostima poljoprivredne proizvodnje nalaze se u Prilogu III. Pravilnika, a objavljene su i na mrežnim stranicama ruralnirazvoj.hr na sljedećoj poveznici.

Drugo, uvedena je kontrola povezanih i/ili partnerskih poduzeća koja se u prethodnom programskom razdoblju nije provodila. Ako je korisnik u povezanom i/ili partnerskom odnosu s drugim poduzećima u smislu članka 3. stavka 2. i 3. Priloga I. Uredbe (EU) broj 2022/2472, tada pravo na potporu ostvaruju najviše tri povezana i/ili partnerska poduzeća, aktivna poljoprivrednika, od kojih svaki od njih ostvaruje potporu kao i pojedinačni korisnik.

treće, da bi se spriječila nepodudaranja podataka o kapacitetu farmi i broju životinja na temelju kojih je izračunata vrijednost poljoprivredne proizvodnje korisnika, uvedena je kontrola na terenu te su propisana smanjenja plaćanja u slučaju kršenja obveza u skladu s Prilogom II. Pravilnika.


Tagovi

Osiguranje Pravlinik Intervencija 76.01. Promjene APPRRR


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.