Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 22.07.2019. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

OBŽ dodijelila više od 850.000 kuna potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju

Karakteristika ovih potpora jest da naši korisnici moraju izvršiti ulaganja te im se nakon toga na temelju nastalog troška odobravaju potpore, rekla je Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ-a.

Foto: Melita Berečić
  • 1.111
  • 85
  • 0

Drugi krug ovogodišnjih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju dodijeljen je korisnicima s područja Osječko-baranjske županije. U petak je 60 korisnika - poljoprivrednih proizvođača i čelnika jedinica lokalne samouprave potpisalo ugovore sa Županijom te im je dodijeljeno preko 850 tisuća kuna potpora. Podsjetimo, u ožujku je Osječko-baranjska županija objavila 13 javnih poziva za potpore u poljoprivredi i osigurala za njih pet milijuna kuna.

Javni pozivi otvoreni do 1. prosinca 2019.

"Do sada smo korisnicima potpora za sva njihova ulaganja dodijelili preko 1,2 milijuna kuna. Osigurano je dovoljno sredstava u proračunu i svi javni pozivi otvoreni su do 1. prosinca. Karakteristika ovih potpora jest da naši korisnici moraju izvršiti ulaganja te im se nakon toga na temelju nastalog troška odobravaju potpore. Imamo niz potpora, primjerice, potporu usmjerenu na mlade poljoprivrednike, za one koji nisu postigli veličinu potrebnu za program ruralnog razvoja, zatim za preradu, ulaganje u opremu, uređenje prostora i slično. Tu su i mjere u sektoru stočarstva - za nabavku junica, održavanje remonta postojećeg stada, za svinjogojstvo, ovčarstvo, kozarstvo. Mjerom važnom za povećanje kvalitete mlijeka želimo vratiti tu proizvodnju u sela kako bi ju mali poljoprivrednici držali vitalnom", rekla je Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ-a.

Dodala je kako su tu i promotivne mjere za odlazak poljoprivrednika na sajmove i druge manifestacije, zatim mjere usmjerene na kvalitetu proizvoda - analize i sve troškove certificiranja proizvoda, kao i mjera za jedinice lokalne samouprave - za uređenje njihovog ruralnog prostora i ulaganja u infrastrukturu. Pročelnica je naglasila kako se svake godine javlja sve više korisnika i napomenula da ako uredbe dopuste da se korištenje potpora produži, postojeći će program potpora biti produžen za novo razdoblje. Sve će biti u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom. Ne bude li u određenim mjerama dovoljno sredstava, Županija će ih osigurati.

OBŽ: Odobrene potpore u ruralnom turizmu za 48 korisnika!

Zadovoljni potpisnici ugovora 

Spomenka Pajčin iz Šumarine kod Belog Manastira jedna je od potpisnica ugovora: "Prije dvije godine posadili smo nasad lijeske na hektar i pol zemljišta, a ove smo godine posijali i lucernu. Ovaj put smo nasad ogradili radi zaštite od životinja. Dobili smo 3,5 tisuće kuna što je pola uloženog iznosa. Svaka nam pomoć mnogo znači, a doći do potpore nije bilo komplicirano", rekla je vlasnica ekološkog OPG-a.

Željko Rupčić iz Đakova bavi se proizvodnjom tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, a za nabavku opreme dobio je 36 tisuća kuna poticajnih sredstava. Pohvalio je jednostavnost procedure dobivanja potpore i kooperativnost Županije.

Općina Darda dobila je 175 tisuća kuna za uređenje otresnice dugačke 1200 metara.

"Potporu smo dobili za uređenje ruralnog prostora, a otresnica nam je potrebna kako bi traktori i ostali poljoprivredni strojevi prilikom izlaska s njiva mogli ukloniti blato i ostale nečistoće prije nego što odu na cestu, da ne bi zagađivali okoliš i dovodili sigurnost prometa u pitanje", rekao je Anto Vukoja, načelnik Općine Darda.


Fotoprilog


Tagovi

Osječko-baranjska županija Potpore u poljoprivredi Ruralni razvoj Silva Wendling


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)