Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Croatiastočar
  • 05.09.2016. 12:00

Očekuje se manji PDV i borba protiv dampinga

Očekuje se manji PDV, traži se borba protiv dampinga i izmjena Programa ruralnog razvoja!

  • 1.350
  • 160
  • 0

"Očekuje se nastavak aktivnosti državnih institucija na smanjenju svih vidova poreznih opterećenja, kao i definiranje dinamike smanjenja PDV-a na inpute i prehrambene proizvode na razinu EU prosjeka", jedna je od prognoza koju iznosi gospodarsko interesno udruženje Croatiastočar u svom izvješću poslovanja tvrtki koje se bave mješovitom ratarsko-stočarskom proizvodnjom, uzgojem svinja, junadi, proizvodnjom mlijeka te tvrtkama prateće prerađivačke industrije i proizvodnje stočne hrane u 2015. godini.

Povećanje prihoda od 1%

Analiza Croatiastočara obuhvatila je analizu poslovanja ukupno 1.457 poduzetnika - obveznika poreza na dobit u prošloj godini. Na osnovu iskazanih izvješća obuhvaćeni poduzetnici ostvarili su ukupni prihod od 20.192.648.000 kuna, što je povećanje za blizu 1%. Poduzetnici su ukupno zapošljavali 16.569 djelatnika iskazano prema odrađenim satima rada.

Standard tržišnih odnosa

Gledajući sveobuhvatno situaciju na tržištu, uviđa se potreba za boljim zakonodavnim okvirom kako bi se reguliralo domaće tržište. Zbog toga u Croatiastočaru, između ostaloga, preporučuju iznalaženje primjerenog modela uobičajenih standarda odnosa između dobavljača i trgovaca kroz obostrano prihvatljiv zakonodavni okvir kakav egzistira kod većine članica EU.

Kontrola kvalitete

Također zbog eskalacije tržišnog udjela proizvoda niže cjenovne razine, bez obzira na podrijetlo proizvoda, nužno je značajno povećati permanentnu kontrolu kvalitete pa i ulaznih cijena koje su često u zoni "dampinga". Od države se očekuje da u financijskom proračunu u narednim godinama predvidi značajnije iznose potpore malim i srednjim gospodarstvima prema praksi ostalih članica EU, a u skladu sa direktivama 1407/2 013, 651/2014. te Uredbom vijeća 2015/1588.

Uz to, potrebno je ukloniti barijere za izvoz finalnih proizvoda za što je potreban zajednički napor realnog sektora, ministarstva poljoprivrede, ministarstva vanjskih poslova i gospodarske diplomacije.

Revizija Programa ruralnog razvoja

Postojeći Program ruralnog razvoja potrebno je što prije revidirati i nadopuniti s obzirom da je već sada vidljivo da su postojeća sredstva namijenjena za Mjeru 4. tj. ulaganja u fizičku imovinu nedostatna. U tom smislu je potrebno na bazi planova ulaganja poduzetnika i gospodarstava sačiniti sektorske planove ulaganja dinamički po godinama 2017. do 2020. Prateći provedbeni akti iz Programa ruralnog razvoja moraju biti prilagođeni potrebama sektora proizvođača i ne smiju diskriminirati poslovne subjekte svih veličina, načina organiziranosti i vrsta poljoprivredno prehrambenog sektora, govore iz ovog udruženja.


Tagovi

Croatiastočar Bobetić


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]