Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LIFE program
  • 28.11.2020. 15:00

Odobreno 280 milijuna eura za projekte u području okoliša, prirode i klime

Odobren je paket ulaganja iz proračuna EU za 120 novih projekata u okviru programa LIFE. Iznos je 37 % veći nego prošle godine.

Foto: Maja Celing Celić
  • 92
  • 174
  • 0

Europska komisija je odobrila paket ulaganja iz proračuna EU-a u iznosu većem od 280 milijuna eura za više od 120 novih projekata u okviru programa LIFE.

Tim će se sredstvima potaknuti ukupna ulaganja od gotovo 590 milijuna eura kako bi se pomoglo u postizanju ambicioznih ciljeva u području okoliša, prirode i klime. Treba napomenuti da je iznos 37 % veći nego prošle godine.

Pomoć Europi da postane klimatski neutralna

Projekti će pridonijeti postizanju ciljeva europskog Zelenog plana, među ostalim tako što će podupirati strategiju EU-a za bioraznolikost i akcijski plan za kružno gospodarstvo, pridonijeti zelenom oporavku od pandemije koronavirusa i pomagati Europi da do 2050. postane klimatski neutralna. U mnogim novim projekatima sudjeluje po nekoliko država članica.

"Europski zeleni plan pokazuje nam put prema zelenoj, uključivoj i otpornoj Europi. Projekti LIFE utjelovljuju te vrijednosti tako što okupljaju države članice s ciljem zaštite našeg okoliša, obnove prirode i očuvanja bioraznolikosti. Radujem se rezultatima“, izjavio je Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan.

Kreće novi projekt protiv ilegalnog trovanja divljih životinja

"Ovi programi donose rješenja za neke od najvećih problema našeg doba, kao što su klimatske promjene, gubitak prirode i neodrživo korištenje resursa", napominje Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo.

Raspodjela novca ovisi o projektima

Oko 220 milijuna eura dodijeljeno je za razne koncepte u području okoliša, učinkovitosti resursa, prirode i bioraznolikosti te upravljanja okolišem i informiranja, a više od 60 milijuna eura dodijeljeno je za potporu ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama te za one u području upravljanja i informiranja.

To uključuje velika ulaganja za zaštitu i povećanje bioraznolikosti u Europi. Projekti poput obnove tresetišta – jedinstvenih ekosustava u kojima žive mnoge dobro prilagođene, rijetke i ugrožene vrste, doprinijet će provedbi strategije EU-a za bioraznolikost. Ona su i važan ponor ugljika te mogu olakšati postizanje cilja klimatske neutralnosti Europe do 2050.

Suši se evropsko zemljište: Umjesto da upija ugljični dioksid, oslobađat će ga?

Projektima u okviru programa LIFE podupire se i smanjenje potrošnje energije u novim zgradama, u skladu s nedavno donesenom strategijom EU-a za val obnove. Sredstva će se usmjeriti na razvoj univerzalnog i cjenovno pristupačnog rješenja s niskim emisijama ugljika koje bi omogućilo da se potrošnja energije u svim novim zgradama smanji i za 40%.

Dodijelit će se i za one kojima se sprečava rasipanje hrane i poboljšava gospodarenje otpadom u skladu s novim akcijskim planom EU-a za kružno gospodarstvo. Namijenjena su i za brojne koncepte koji će energetski intenzivnim industrijama pomoći da smanje emisije stakleničkih plinova u skladu s Komisijinim ambicioznim planom postizanja klimatske neutralnosti.


Tagovi

LIFE Europska unija Projekti Financiranje Bioraznolikost Klimatska neutralnost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić