Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radionica
  • 15.04.2023. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Održana radionica o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama - koje su novosti?

Uvođenje eko shema za poljoprivrednike je dobrovoljno, a može im se višestruko isplatiti, čulo se na nedavno održanoj radionici u Osijeku.

Foto: Martina Pavlović
  • 6.414
  • 368
  • 0

Više od 150 poljoprivrednika došlo je na nedavno održanu radionicu u Osijeku o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama 2023. Svi su imali isti cilj na vrijeme uočiti novosti u programima i prilagoditi svoje prijave za potpore.

"Novost su eko sheme. To je nešto što su poljoprivrednici do sada dobivali u okviru zelenih plaćanja kao dodatak potpore osnovnom dohotku", kazala je Zdenka Berak, načelnica Sektora za izravna plaćanja i potpora za klimu i okoliš Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Kako se čulo, uvođenje eko shema za poljoprivrednike je dobrovoljno, a može im se višestruko isplatiti. "Nisu vezane uz osnovnu potporu dohotka i to je sada novina. Dakle, da bi poljoprivrednik u novom programskom razdoblju mogao nadoknaditi ono što je dobivao kroz zelena plaćanja morao bi se odlučiti za provedbu nekih od eko shema", pojasnila je.

Moguće je, kaže, kombinirati ih i nije uvjet imati samo jednu shemu. Poljoprivrednicima će u 2023. godini za provedbu mjera intervencija za izravna plaćanja i IAKS mjere na raspolaganju biti 490 milijuna eura.

"Propisani su iznosi potpore za svaku intervenciju. Tamo gdje su izračunati za svaku pojedinu kalkulaciju to su baš takvi iznosi, a ostali ovise o tome koliko će biti prijavljenih korisnika", pojasnila je načelnica spomenutog sektora.

Rekla je i da se poljoprivrednicima koji su 2019. i 2020. godine preuzeli višegodišnju obvezu za provedbu mjera 10 i 11, one nastavljaju i u ovom programskom razdoblju.

Pokrenut je i novi sustav monitoringa poljoprivrednih površina koji je aktivan i funkcionalan za područje cijele Hrvatske. "Dobivat će upozorenja jesu li odradili neku aktivnosti ili nisu, koje su obveze, a smisao je da ih se ne kažnjava nego da im se pomogne da ako nisu u mogućnosti nešto odraditi mogu povući svoj zahtjev i zbog toga neće biti sankcionirani", zaključila je.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Zdenka Berak Radionica IAKS mjere Izravna plaćanja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?