Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralna domaćinstva
  • 17.10.2021. 12:00

Oko 32,5 miliona KM za potporu proizvodnji jagodičastog voća

Fokus je na pomoći siromašnima iz seoskih sredina, te onih koji žele izaći iz kategorije na način da se bave nekom profitabilnom proizvodnjom u lancima vrijednosti jagodičastog, krošnjastog voća, ljekovitog i aromatičnog bilja.

Foto: Bigstockphoto/Ashtray
  • 355
  • 82
  • 0

U organizaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Mostaru je prije tri dana predstavljen Projekt razvoja ruralnih poduzeća i poljoprivrede u Klasteru 5 (READP - Rural Enterprises and Agricultural Development Project), a povodom novog kreditnog sporazuma koji je Bosna i Hercegovina zaključila sa Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj (IFAD) u cilju finansiranja troškova u okviru osmog IFAD-ovog projekta.

Učesnicima, potencijalnim korisnicima projekta, za područje pomenutog klastera, koji obuhvaća dio općina u Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10, te sve lokalne samouprave u Zapadnohercegovačkom kantonu predstavljene su informacije o ciljevima i budžetu, te izvorima finansiranja, kao i komponentama i načinima njihove izvedbe, stoji u zvaničnom saopćenju Vlade FBiH.

Projekt se finansira iz sredstava IFAD kredita u ukupnom iznosu od 11.787.000 eura, od čega Federaciji Bosne i Hercegovine pripada oko 60 posto odobrenih kreditnih sredstava. Otplata kredita planirana je na 18 godina sa grace razdobljem tri godine. Kamata je 0,0 posto uz trošak njegovog servisiranja od 0,25 posto godišnje.

I siromašniji farmeri trebaju ostvariti profit

Iz Federalnog ministarstva navode da je glavni cilj doprinijeti ekonomskom razvoju povećanjem prihoda ruralnih siromašnih domaćinstava uz pomoć poslovnih lidera (biznis planovi), te što veće i aktivnije uključivanje siromašnih farmera u uspješne profitabilne i izvorno orijentisane lance vrijednosti.

"Fokus je na pomoći siromašnima iz seoskih sredina, te onih koji žele izaći iz kategorije na način da se bave nekom profitabilnom proizvodnjom u lancima vrijednosti jagodičastog, krošnjastog voća, ljekovitog i aromatičnog bilja, stakleničkim uzgojem i svim vidovima proizvodnje koja najbrže doprinosi rastu kućnih prihoda", izjavio je za Fenu direktor jedinice za koordinaciju projekta pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Halil Omanović.

Za poljoprivrednike USK obezbjeđeni plastenici uz minimalno učešće

Prema njegovim riječima, planirano je da se na ovaj način pomogne oko osam hiljada domaćinstava direktno i oko 5.000 gazdinstava indirektno, putem povezivanja sa takozvanom tržišnom infrastrukturom.

"Osnovni alat je biznis plan koji čine lideri, a to su poznati nakupci, otkupljivači, trgovci repromaterijalom koji otkupljuju proizvode i plasiraju ih na tržište, a tako se osigurava da što više otkupe od malih siromašnih poljoprivrednih proizvođača", pojasnio je Omanović.

Oko 80 biznis planova

Kako kaže, radi se o izvozno orijentisanom konceptu proizvoda atraktivnih za izvoz i za koje se ostvaruje najbolja cijena.

Ocjenjuje da su to značajna sredstva ali da ima i dosta općina, čak 72, što će, po njemu, zadovoljiti nekih 80 biznis planova.

Ukupna planirana vrijednost navedenog projekta za Federaciju BiH iznosi oko 32,5 miliona KM, a dio iznosa će se osigurati iz IFAD kredita (13.812.463KM), te učešća Vlade FBiH (4,95 miliona KM) i općina u FBiH (2,76 KM), kao i uz sufinansiranje privatnog sektora (7,6 miliona KM) i krajnjih korisnika (3,3 miliona KM).  

Bespovratna sredstva: Do 300.000 KM za prerađivački sektor

Prema riječima savjetnika federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Husnije Kudića, ove godine će oko 140 miliona KM biti distribuirano poljoprivrednim proizvođačima u FBiH.

"Uz sredstva Međunarodnog fonda za potporu poljoprivrednicima kao i finansija EU preko UNDP-a, to su dodatni poticaji koji omogućuju poljoprivrednim proizvođačima ulaganje u stabilnost i održivost", zaključio je Kudić.


Tagovi

Ruralna područja Siromašna domaćinstva Proizvodnja jagodičastog voća Potpore Sufinasiranje IFAD Kućni prihodi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.