Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 31.12.2020. 10:20

OPG-ovima na pogođenom području žurna isplata izravne potpore

Iznos od 35 milijuna kuna bit će isplaćen na račune 14.000 OPG-ova, a raniju isplatu mogu očekivati i ostali korisnici, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Facebook/Tugomir Majdak
  • 2.575
  • 479
  • 0

Za 14.000 OPG-ova na potresom pogođenom području odobrena je žurna isplata izravne potpore u iznosu od 35 milijuna kuna, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako pojašnjavaju, s obzirom na razmjere katastrofalnih događaja i prirodnih nepogoda, prvenstveno potresa i poplava, na područjima Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačke županije i grada Vrgorca, pokrenut je postupak prijevremene isplate proračunskog – hrvatskog dijela izravnih potpora za proizvodnu 2020. godinu.

Sredstva se odnose na plaćanje po površini: osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje, mlade poljoprivrednike te proizvodno vezane potpore za povrće, voće i krmno proteinske usjeve te plaćanja područjima sa prirodnim ograničenjima i ostalim posebnim ograničenjima.

"Navedenu potporu će tijekom siječnja primiti oko 14 tisuća poljoprivrednih gospodarstava s područja pogođenima potresima i poplavama, a koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2020. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja", navode iz Ministarstva i dodaju da uslijed posljedica koje je izazvala pandemija Covida, Agencija priprema i raniju isplatu potpora svim ostalim korisnicima.  

Ranija isplata potpora i ostalim korisnicima 

Ujedno, APPPRR je jučer (30. prosinca) na adrese 51 poljoprivrednika poslala ugovore o financiranju projekata iz PRR RH 2014.-2020. čija vrijednost ugovorene potpore iznosi 60 milijuna kuna. Ukupna vrijednost ulaganja za 51 projekt sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja iznosi 113 milijuna kuna, a uključuje pet projekata za tip operacije 4.1.1. u sektoru tovnog govedarstva, jedan projekt za korištenje obnovljivih izvora energije iz tipa operacije 4.2.2. te čak 16 za korištenje obnovljivih izvora energije iz tipa operacije 4.1.3.

Kroz mjeru 5 pomoći će se poljoprivrednim gospodarstvima stradalim u potresu

Dva ugovora poslana su korisnicima za tip operacije 4.1.2. za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš te 10 iz tipa operacije 4.2.1. za povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima.

Poslano je i 17 ugovora korisnicima koji su se javili na natječaje u okviru Mjere 6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Potpore Potres Izravne potpore Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer