Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 27.07.2020. 16:00
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

OPG Šibenik i Vrt Mala Vidrica: u sektoru poljoprivrede i najmanja potpora je dobrodošla

U Palači Srijem potpisani su ugovori o dodjeli potpora poljoprivredi za izradu projektno tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda i za preradu voća.

Foto: aWEB/arhiva OPG-a Vrt Mala Vidrica
  • 231
  • 13
  • 0

OPG Šibenik iz Slakovaca i OPG VRT Mala Vidrica iz Posavskih Podgajaca ispunili su uvjete i kriterije Javnog poziva Vukovarsko-srijemske županije, te su sa županom Božom Galićem potpisali ugovore o dodjeli potpora poljoprivredi za izradu projektno tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda i za preradu voća.

 "U poljoprivrednom sektoru i najmanja potpora je dobrodošla. Dobiveni iznos od 11.000 kuna utrošit ćemo za projektnu dokumentaciju budućeg objekta za preradu suhomesnatih tradicionalnih slavonskih proizvoda, što je otprilike 50 posto potrebnih sredstava. Naš OPG bavi se stočarstvom, odnosno uzgojem odojaka za tov od kojih proizvodimo tradicionalne suhomesnate proizvode kao što su kulen, kulenova seka, kobasica, šunka i slanina.

Do sada je kapacitet naše proizvodnje bio oko tonu i pol godišnje što smo uspjeli plasirati na vlastitom pragu, a cilj nam je uvelike povećati proizvodnju izgradnjom novog objekta te nam je želja plasirati svoje proizvode na police nekih od trgovačkih lanaca“, pojasnio je vlasnik OPG Šibenik, Petar, navodi se u priopćenju Županije.

U poljoprivrednom sektoru i najmanja potpora je dobrodošla

Iznos potpore od 9.000 tisuća kuna za izradu projektno tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju džemova i pekmeza dobio je OPG VRT Mala Vidrica koji proizvodi delikatesnu i vegansku hranu od voća i povrća, čajeve, ocat, kompote, džemove, sirupe i dr. Ono što je zanimljivo je to da kod proizvodnje ne gnoje, ne navodnjavaju i ne prskaju te svi proizvodi nisu tretirani i nije korišten konzervans i želatina. 

"Za naš proizvod ocat od kupine i lavande dobili smo pohvalu za jedan od najboljih u Hrvatskoj. Ovisno o sezoni imamo oko 90 proizvoda koje obrađujemo na jednom hektaru zemlje. Ovaj nam ugovor jako znači jer nam je to znak da je naš rad prepoznat. Potporu ćemo iskoristiti za projektiranje radnog prostora“, istaknula je vlasnica OPG-a Jasna Picek.

Sufinanciranje izrade projektno tehničke dokumentacije početak je još bolje suradnje sa Županijom odnosno to je odskočna daska za obiteljska poljoprivredna domaćinstva jer će se s izrađenom projektnom dokumentacijom moći prijavljivati na natječaje za projekte koji će biti financirani iz europskih sredstava. 

Pomoć malim gospodarstvima i obrtima 

"Cilj županije je pomagati malim gospodarstvima i obrtima. Raspisujemo javne pozive jednom do dva puta godišnje za izradu projektno-tehničke dokumentacije što je ukupno oko 100 .000,00 kuna koje dodjeljujemo ovisno o broju kandidata. Početkom godine dodijelili smo tri potpore, a sada dvije te nam je novaca još ostalo“, rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, Andrija Matić

Zadovoljan potpisivanjem je i župan Božo Galić.

"Nastavljamo s financiranjem obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava. Kombinacijom iskustva vas proizvođača i znanjem struke pravi je smjer suradnje kojom ćemo prije svega spasiti domaćinstva, razvijati poljoprivredu te naposljetku plasirati na tržište kvalitetne i zdrave proizvode koje ćemo vidjeti na policama raznih trgovačkih lanaca na području naše županije, cijele države pa i šire“, poručio je.

Čestitao je svima na ostvarenim rezultatima te je za kraj citirao dio pjesme o Fajferici koju je sam napisao, "Zdravu hranu pravit ćemo i Europi dati, ako ima para nek' nam onda plati“, zaključuje se u priopćenju Županije. 


Tagovi

Vukovarsko-srijemska županija Palača Srijem Javni poziv OPG Šibenik OPG VRT Mala Vidrica Sufinanciranje Božo Galić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]