Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt OPGenije
  • 04.09.2020. 13:30
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

OPGenije: Bili su dugotrajno nezaposleni, 30 polaznika sada su agroturistički tehničari

Ovo osposobljavanje kroz dvogodišnji projekt OPGenije puno će doprinijeti razvoju naših obiteljskih gospodarstava, a posebno će nam pomoći znanja iz marketinga jer ćemo se lakše snalaziti i na tržištu, kaže Ivana Vukovac, jedna od polaznica

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 240
  • 278
  • 0

Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija sa sjedištem u Novoj Gradiški, uspješno je kao nositelj zajedno s partnerima LAG-ovima Slavonska ravnica iz Vrpolja, Posavina iz Brodskog Stupnika i Zeleni trokut iz Lipika provela dvogodišnji projekt OPGenije vrijedan 1.489.366 kunaa.

Cilj projekta bio je školovanje 30 dugotrajno nezaposlenih osoba za zanimanje agroturistički tehničar. Osim sudjelovanja u verificiranom programu obrazovanja sudjelovali su i u edukaciji "Digitalni marketing" i "Poslovni plan" za poljoprivrednike. Imali su razne predmete iz područja agrara: bilinogojstvo, stočarstvo, pčelarstvo, a morali su položiti razliku predmeta u odnosu na svoje srednje škole, istaknula je Divna Žakić, voditeljica projekta na završnoj konferenciji.

Verificirani program za smjer Agroturistički tehničar uspješno je provelo Pučko otvoreno učilište Auto Moto Centra Nova Gradiška i to na području tri županije, na lokacijama Nova Gradiška, Novska, Brodski Stupnik i Velika Kopanica. U sklopu projekta bilo je organizirano i stručno putovanje u Južni Tirol gdje su polaznici upoznali s organiziranjem i funkcioniranjem tamošnjih poljoprivrednih gospodarstva. Kao glavnu prednost naveli su siguran plasman svojih proizvoda i dobru umreženost te suradnju jednih s drugima, što kod nas, nažalost, nije slučaj.

Polaznici će stručnije voditi svoja gospodarstva

Kroz OPGenije koji je organiziran uz posrednička tijela Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatski zavod za zapošljavanje te Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, ostvaren je glavni cilj - jačanje stručnih znanja te unapređenje postojećih vještina za 30 dugotrajno nezaposlenih osoba, pripadnika marginaliziranih skupina.

Igor Matek, upravitelj LAG-a "Zeleni trokut“, istaknuo je nadu da će polaznici koji su završili dvogodišnje školovanje lakše i stručnije voditi svoja obiteljska gospodarstva i oplemeniti ih nekim novim sadržajima i djelatnostima te da će lakše i uspješnije aplicirati na natječajima za sredstva Europske unije, a najveće zanimanje je za tip operacije 6.3.1 Programa ruralnog razvoja.

"Ovo je odličan primjer suradnje 4 slavonska LAG-a koji imaju slične interese i potencijale, puno smo naučili - i polaznici i cijeli projektni tim - pa smo sada spremni i na provedbu zahtjevnijih projekata. Inače, na području navedenih LAG-ova sve je više obiteljskih gospodarstava koje razvijaju dopunske djelatnosti kroz neki od vidova ruralnog turizma što je dobar potencijal za razvoj. Seoski turizam je dobra poluga za razvoj poljoprivrede jer nudi plasman proizvoda direktno kupcima", dodaje Matek.     

Sve više ih zanima i razvoj seoskog turizma

Svoje zadovoljstvo edukacijom i osposobljavanjem za zvanje agroturistički tehničar iskazali su i polaznici projekta OPGenije, jer im to, kako kažu, otvara neke nove vidike kako što bolje iskoristiti potencijale svojih gospodarstava, proširiti i unaprijediti proizvodnju, osobito prodaju, jer su educirani i o marketingu.

"Ovo osposobljavanje kroz dvogodišnji projekt puno će doprinijeti razvoju naših obiteljskih gospodarstava, a posebno će nam pomoći znanja iz marketinga jer ćemo se lakše snalaziti i na tržištu", kaže Ivana Vukovac, jedna od trideset polaznica iz Velike Kopanice. Dodaje da se njezin OPG bavi ratarstvom i stočarstvom, posebno uzgojem autohtone crne slavonske svinje.

"Planiramo i nekakvu kušaonicu, odnosno mali restorančić, dakle planiramo se razvijati u smjeru seoskog turizma. Kupci mogu na našem gospodarstvu kušati domaće proizvode, a postoji mogućnost predstavljanja OPG-a na društvenim mrežama. Nadamo se da se to može razviti u lijepu obiteljsku poslovnu priču", dodaje Ivana.

Konkurentniji na tržištu

"Suprug i ja imamo OPG koji se bavi pčelarstvom, imamo 80 pčelinjih zajednica, proizvodimo med i propolis, bavimo se i vrtlarstvom i ukrasnim biljem. Kroz ovo školovanje nastojala sam što više naučiti", kaže Valerija Kovačić iz Novske i dodaje da su kao mladi ljudi zainteresirani za širenje gospodarstva i nadaju se da će im u tomu pomoći novac Europske unije kroz neku od mjera Programa ruralnog razvoja.

I Marija Živković iz Cernika koja se sa suprugom Zvonkom i djecom bavi proizvodnjom grožđa, vina i voća, ističe da je stekla nova znanja. Kaže da je dosta naučila o prodaji, ugostiteljstvu, pa i seoskom turizmu na koji će se i sami pomalo orijentirati, jer u njihovu selu ima dosta potencijala za taj vid gospodarstva.

Uspješnu provedbu projekta OPGenije pohvalio je i Vitomir Žakić, predsjednik Skupštine LAG-a Zapadna Slavonija. Istaknuo je da LAG djeluje osam godina, a posljednjih nekoliko godina dobrim projektima povukao je dosta novca iz Europske unije. Ovaj projekt ima i nekoliko dodirnih točaka s planovima općine Cernik u kojoj je Žakić načelnik, a osobito s projektom Poljoprivredni inkubator vrijedan oko 9 milijuna kuna koji se također planira financirati novcem EU.

Na kraju je važno istaknuti da su kroz projekt OPGenije polaznici stvorili bolje preduvjete za pokretanje vlastita posla. Nadaju se da će primjenom svojih znanja postati konkurentniji na tržištu rada što će im omogućiti uspješnije poslovanje. 


Tagovi

OPGenije Projekt EU fondovi LAG Agroturistički tehničar


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]