Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 7
  • 09.01.2022. 09:00
  • Splitsko-dalmatinska, Sutivan, Brač

Otvoren dječji vrtić Babarin, financiran sredstvima Programa ruralnog razvoja

Da bi naši proizvođači mogli proizvoditi na hrvatskom selu, moraju moći ondje kvalitetno živjeti, istaknula je ministrica Vučković tijekom otvaranja vrtića.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 451
  • 169
  • 2

Dječji vrtić Babarin vrijedan 7,7 milijuna kuna osiguranih kroz mjeru 7, otvoren je u Sutivanu na otoku Braču. 

"Ovakvi projekti ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu iz Programa ruralnog razvoja su neophodni za rast i razvoj hrvatske poljoprivrede, iako se na prvu ne čine takvim", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković tijekom otvaranja vrtića.

Kako je naglasila, da bi naši proizvođači mogli proizvoditi na hrvatskom selu, moraju moći ondje kvalitetno živjeti. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji izgrađeno je i/ili opremljeno 18 dječjih vrtića, u vrijednosti većoj od 84 milijuna kuna, a odobrena je i vrijednost potpore od 37 milijuna kuna za četiri vatrogasna doma.

"U narednom razdoblju nastavit ćemo s takvim važnim ulaganjima u različitu društvenu i komunalno infrastrukturu te podizati kvalitetu života u našim ruralnim krajevima i stvarati preduvjete za generacijsku obnovu“, navela je i dodala da je dosad uloženo više od milijardu kuna u dvije stotine vrtića koji su izgrađeni ili opremljeni sredstvima Programa ruralnog razvoja.

Tijekom posjete Brača, obišla je 33 milijuna kuna vrijedne projekte financirane uz pomoć Mjere 7 PRRRH.

Riječ je o, stoji u priopćenju Ministarstva, nekim od najznačajnijih projekata koji se tiču unaprjeđenja društvene infrastrukture i kvalitete života lokalnog stanovništva, uključujući vatrogasni dom DVD Supetar, zajednički projekt općina Sutivan, Postira i Nerežišća. Riječ je o najvećem takvom na prostoru Hrvatske te jedinstvenom po sadržaju, napravljen je u tri modula te je predviđen za centar za obuku i za druge službe, kao i evakuacijski centar u slučaju potrebe.

Vrijedan je, navode dalje, 14,6 milijuna kuna, a njime će se smanjiti rizik od požara te povećati sposobnost za suzbijanje požara na ovom području. Također, prometnicu vrijednu 7,4 milijuna kuna koristit će poljoprivrednici, stočari i vinogradari te je preduvjet održivog gospodarenja otpadom na otoku, a 2.700 metara dug kolektor vrijedan 4,4 milijuna kuna doprinijet će razvoju aglomeracije, ekološkom zbrinjavanju otpadnih komunalnih voda, očuvanju okoliša te povećanju turističkih i gospodarskih mogućnosti.

Ministrica je posjetila i tvrtku Sardina d.o.o., utemeljenu 1907. godine. Početak nove ere u poslovanju ove tvrtke bilo je otvaranje nove tvornice na predjelu Ratac, koja se svojim posebnostima svrstava u jednu od najmodernijih takvog tipa u Europi. Danas je, opisuju, jedna od vodećih hrvatskih tvrtki u sektoru ribarstva i prerade ribe, snažno izvozno orijentirana, uspješni korisnik Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo te posjeduje vlastitu ribarsku flotu od čak 7 brodova i proizvodne linije velikih kapaciteta.

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji isplaćeno više od 541 milijuna kuna od 743 milijuna kuna odobrene potpore, dok je u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo na području te županije ugovoreno ukupno 1028  projekata i dodijeljena potpora u iznosu od gotovo 317 milijuna kuna, od čega je do sada isplaćeno više od 216 milijuna kuna, zaključuje se u priopćenju.


Tagovi

Dječji vrtić Mjera 7 PRRRH Ulaganja Brač


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]