Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strateški plan RH
  • 14.02.2023. 12:20

Ove godine nema natječaja za mlade poljoprivrednike, a za male tek na jesen?!

Prvi na redu raspisivanja u 2023. godini su natječaji za police osiguranja, te oni čiji su korisnici državne institucije i privatni savjetnici.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 9.572
  • 605
  • 1

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je indikativni plan natječaja za 2023. godinu. Poprilično neambiciozan plan izgubio se u moru nepopularnih mjera poput sudjelovanja u sustavima kvalitete, promoviranja proizvoda na unutarnjem tržištu, šumarskih mjera i slično.

Natječaj za najpopularniju mjeru, onu za male poljoprivrednike (bivša 6.3.1.) planiran je tek za četvrti kvartal ove godine, što znači da u najboljem slučaju, potencijalni korisnici mogu rezultat očekivati tek u ljeto 2024., a novce (prva rata) u jesen, ako ne bude izmjena radi podizanja alokacije i produljenja agonije APPRRR-a u obradi prijava iznad crte.

Zadnji natječaj za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, raspisan je davnog 12. studenog 2021. godine, a mijenjao se tri puta.

Iako su svima puna usta važnosti malih poljoprivrednika u domaćem agraru, izgleda da će se oni načekati dok dođu na red za financiranje. Isto vrijedi za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na gospodarstvima, jer se u planu natječaja taj također očekuje tek u četvrtom kvartalu ove godine.

Nijedan natječaj za mlade poljoprivrednike

Željno očekivani natječaj za potporu mladim poljoprivrednicima (bivša 6.1.1.) neće se raspisati ove godine – uopće ga nema u indikativnom planu za 2023. godinu. Kroz predstavljanje Strateškog plana, najavljeno je povećanje te potpore sa 50 tisuća eura na 75, pa su mnogi krenuli u pripremu projekta, jedva čekajući novi natječaj.

Morat će pričekati sljedeću godinu, čini se. Zadnji natječaj za mlade bio je raspisan u listopadu 2021. godine, a doživio tri izmjene zbog produljenja roka za podnošenje prijava. Ovim tempom plan Ministarstva poljoprivrede o obuhvaćanju 13 tisuća mladih poljoprivrednika koje planiraju financirati u novom programskom razdoblju, teško će se ostvariti.

Indikativni plan objave prvih natječaja iz Strateškog plana ZPP

"S obzirom da do sada niti jedan plan objave natječaja nije ispoštovan, možemo očekivati da neće niti ovaj. Strategija poljoprivredne politike podrazumijeva jačanje mladih poljoprivrednih proizvođača, pa nam nije jasno zbog čega se ne planira natječaj za njih u ovoj godini?", komentirao je predsjednik Udruge konzultanata za ruralni razvoj, Egon Mudrinić.

Općenito, alokacije i potpore za pojedine mjere u ovome strateškom planu, nisu u skladu sa potrebama terena i "možemo očekivati velike probleme ukoliko se isti ne promijeni", zaključio je ovaj stručnjak.

U idućih mjesec dana, prvi na redu, trebali bi biti raspisani natječaji za prenošenje znanja i pružanje savjetodavnih usluga kojima su korisnici državne institucije, nevladine organizacije te privatne savjetodavne službe.

Prioritet su osiguranje proizvodnje i obnova

Prema planiranim objavama natječaja i terminima koji su vezani za prvo tromjesečje i u skladu su s potrebama terena, svakako su intervencije za obnovu uništenog poljoprivrednog potencijala zahvaćenog prirodnom nepogodom i potpora za police osiguranja poljoprivredne proizvodnje, smatra Ljubica Šolić, kozultantica s Banije.

Uzevši u obzir obimne izmjene u prvom stupu ZPP-a i potrebi poljoprivrednika za novim i dodatnim informacijama, prije svega za eko sheme, za očekivati su bile intervencije poput potpore prenošenju znanja i pružanje savjetodavnih usluga, gdje se natječaji očekuju u ovom kvartalu, ocjenjuje ona.

"Natječaji za sudjelovanje u sustavima kvalitete i promociju proizvoda ili za uspostavu proizvođačkih organizacija, možda i nisu baš najpoželjniji na terenu za veći broj poljoprivrednika, ali pretpostavljam kako se njima pokrivaju pokazatelji rezultata za tekuću godinu“, rekla je te poručila: "Da sam u prilici sastavljati plan objave svakako bih uvrstila intervenciju za mlade poljoprivrednike, prije nego dva natječaja za šumoposjednike“.


Tagovi

Indikativni plan raspisivanja natječaja 2023. Ministarstvo poljoprivrede APPRRR Strateški plan RH Ljubica Šolić Egon Mudrinić


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.