Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove stavke
  • 08.03.2023. 16:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Ove godine veći poticaji za poljoprivrednike u USK

Osim redovnih poticaja za proizvodnju, bit će uvedene i nove stavke za kupovinu repromaterijala i kapitalna ulaganja

Foto: Vlada USK
  • 1.155
  • 143
  • 0

Za poljoprivrednike u Unsko-sanskom kantonu ove godine će biti osigurano oko 12 miliona maraka iz kantonalnog budžeta. Osim redovnih poticaja za proizvodnju, bit će uvedene i nove stavke za kupovinu repromaterijala i kapitalna ulaganja.

Potvrdio je ovo ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, Sulejman Kulenović na današnjem sastanku sa poljoprivrednim proizvođačima te konstatirao kako su sve prethodne obaveze ispoštovane.

"Prošle smo godine isplatili sedam miliona maraka direktno za poticaje, oko tri miliona za nadoknadu šteta i ostale manje grantove. Najbitnije je istaći da je sve što je rečeno i obećano, već i isplaćeno, nema više čekanja", rekao je Kulenović i dodao kako je za ovu godinu planirano povećanje iznosa za poticaje od 25 do 30 posto.

Sa sastanka resornog ministra sa poljoprivrednicima

Poljoprivredni proizvođači nisu krili zadovoljstvo te navode kako već proteklih nekoliko godina imaju partnerski odnos sa Vladom USK koji je lani rezultirao zadržavanjem zadovoljavajućeg nivoa proizvodnje mlijeka, dok je nažalost u svim drugim kantonima evidentiran pad.

"Ukupni iznos poticaja za poljoprivrednu proizvodnju prije četiri godine je bio 3,5 miliona, dok je u prošloj godini udvostručen. Vlada USK ove godine će direktnu poljoprivrednu proizvodnju poticati sa više od devet miliona maraka, što dovoljno govori o kvalitetnom radu i razumijevanju potreba poljoprivrednika", rekao je Ermin Veladžić, predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK.

Poljoprivrednici djelimično zadovoljni raspodjelom poticaja: Tražit će izmjene

Dogovoreno je da će povećanje iznosa poticajnih sredstava biti linearno, odnosno ravnomjerno u svim poljoprivrednim oblastima.


Tagovi

Poticaji USK Poljoprivreda Sulejman Kulenović Ermin Veladžić Ministarstvo poljoprivrede Kantonalni poticaji


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.