Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 29.07.2022. 14:00

Pet milijuna kuna poljoprivrednicima koji koriste zemljište zaštićeno kao kulturno dobro

Sufinancirat će se priprema poljoprivrednog zemljišta i obnova zapuštenih poljoprivrednih površina, izrada tehničke dokumentacije te nabava mehanizacije i alata

Foto: Depositphotos/tpzijl
  • 3.734
  • 298
  • 0

Program potpore vrijedan pet milijuna kuna za primarne poljoprivredne proizvođače koji koriste poljoprivredno zemljište zaštićeno kao kulturno dobro u cilju prilagodbe poljoprivredne djelatnosti na gospodarstvima koja imaju obvezu provođenja određenih administrativnih postupaka i provedbe mjera zaštite kulturnog dobra, usvojila je Vlada.

"U Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano je 1.130 arheoloških kulturnih dobara, a velik dio njih smješten je na poljoprivredno obradivim katastarskim česticama", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. Kako navode, takve površine zahtijevaju dodatna ulaganja i troškove te posebne načine obrade zemljišta, a nerijetko se nalaze na područjima koja imaju i određena dodatna prirodna ograničenja.

Po hektaru 7.500 kn

"Predmetni Program predstavlja mogućnost potpore kao kompenzacije za smanjenu dohodovnost zbog obveze poštivanja propisa o propisa o zaštiti kulturne baštine, ali i značajan pomak u revitalizaciji zapuštenih dijelova kulturnih krajolika kojima je jedna od sastavnica višestoljetno poljoprivredno korištenje zemljišta", napominju spominjući primjer Starogradskog polja na Hvaru, koje je upisano na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Primarnim poljoprivrednim proizvođačima vlasnicima površina ili dijela površina za koje je izdano Rješenje o utvrđenom svojstvu kulturnog dobra temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara sufinancirat će se priprema poljoprivrednog zemljišta i obnova zapušteni površina u iznosu do 7.500 kn/ha, izrada tehničke dokumentacije do 50 poste od ukupnog iznosa te nabava mehanizacije i alata do 85 posto od ukupnog iznosa troška – u iznosu do 50 tisuća kuna.

Pet milijuna kuna za restauraciju poljoprivrede na zemljištu – kulturnom dobru

S ciljem što uspješnije provedbe, konzervatorski odjeli Ministarstva kulture i medija pružit će pomoć prilikom odabira prioriteta potpore, vezano uz podatke o zaštićenim područjima, kao i vrstu njihove ugroženosti s obzirom na mjere zaštite propisane za svaku od zaštićenih lokacija.


Tagovi

Potpore Kulturno dobro Zemljište Ministarstvo poljoprivrede Vlada RH


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]