Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 01.02.2018. 13:30

Petnaestu godinu zaredom osigurali povoljnije kreditiranje proljetne sjetve

Poljoprivrednici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i ove godine mogu jeftinije do repromaterijala za proljetnu sjetvu.

Foto: Bigstockphoto/Taina Sohlman
  • 632
  • 62
  • 0

Već petnaestu godinu zaredom Bjelovarsko-bilogorska županija poljoprivrednicima pruža mogućnost povoljnog kreditiranja proljetne sjetve. Župan Damir Bajs tako je danas potpisao ugovore o kreditiranju proljetne sjetve u 2018. godini s predstavnicima pet poslovnih banaka i to s Privrednom bankom Zagreb, Erste & Steiermärkische bankom, Zagrebačkom bankom, Podravskom bankom i Hrvatskom poštanskom bankom.

I ove godine uvjeti kreditne linije iznimno su povoljni, jer Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje subvencionira kamatu s 2,8%, a u određenim poslovnim bankama za krajnjeg korisnika kamata iznosi svega 2,4%. Riječ je, naglašeno je na potpisivanju, o najboljim kreditnim uvjetima u Hrvatskoj čime se poljoprivrednicima s područja županije omogućava da kroz kreditnu liniju iskoriste sredstva u vrijeme kada je nabava repromaterijala jeftinija, te tako ostvare uštedu od gotovo 30%, kako bi još povoljnije i lakše obavili proljetnu sjetvu.

Najniži iznos kredita 5.000 kuna

Poljoprivredni proizvođači, zahvaljujući ovoj kreditnoj liniji, lakše mogu u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje, šećerne repe i povrtlarskih kultura. Najniži iznos kredita koji mogu zatražiti je 5.000 kuna, dok najviši iznosi 1.000.000 kuna, a rok povrata kredita je jednokratno nakon 10 mjeseci.

Ugovore je s pet banaka potpisao župan Damir Bajs

Program kreditiranja proljetne sjetve nude sljedeće banke s kamatnom stopom:

  • Privredna banka Zagreb, - 5,3%
  • Erste & Steiermärkische bank - 5,7%
  • Zagrebačka banka - 5,2%
  • Podravska banka -5,7%
  • Hrvatska poštanska banka - 5,5%

O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu od 182,4 milijuna kuna za 4.581 kreditna zahtjeva tijekom 14 godina, koliko se provodi kreditna linija za proljetnu sjetvu. Svake godine ovaj kredit realizira prosječno 450 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i za tu namjenu se utroši prosječno 12 milijuna kuna kreditnih sredstava. Za subvencioniranje kamate kroz sve te godine Bjelovarsko-bilogorska županija je izdvojila 4 milijuna kuna.

Javni poziv bit će objavljen 5. veljače

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kreditiranje proljetne sjetve u 2018. godini bit će objavljen 5. veljače, u ponedjeljak.

"Kroz ovih četrnaest godina, proljetna sjetva pokazalo se uspješnom, jer ipak uvjeti kreditiranja su najpovoljniji u Republici Hrvatskoj. Bitno je da naša polja imaju dobru agropripremu, a to znači da naši poljoprivrednici u trenutku kad je najteže, početkom godine, mogu kupiti sve što je potrebno od repromaterijala po povoljnijim cijenama. Poziv kreće sljedeći tjedan i završit će u svibnju, a očekujemo da i ove godine bude uspješan kao i svih godina prije. Zahvaljujem i bankama koje svake godine smanjuju kamate. To pokazuje da imaju povjerenja prema svojim klijentima i da u poljoprivredi ne postoji puno rizika, inače se banke ne bi javile za suradnju", rekao je župan Damir Bajs, navodi se u priopćenju.

Foto: Bigstockphoto/Taina Sohlman; bbz.hr


Tagovi

Proljetna sjetva Kreditiranje Bjelovarsko-bilogorska županija Damir Bajs


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]