Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osiguranje
  • 02.06.2021. 12:00

Podmjera 17.1: Za osiguranje usjeva, životinja i biljaka 140 milijuna kuna

Maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, stoji u nacrtu Natječaja za provedbu podmjere 17.1 Osiguranje usjeva, životinja i biljaka.

Foto: Lucija Bencarić
  • 193
  • 9
  • 0

Otvoreno je novo javno savjetovanje na temu Nacrt Natječaja za provedbu podmjere 17.1 Osiguranje usjeva, životinja i biljaka, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Cilj je, navode, potaknuti poljoprivrednike na ugovaranje osiguranja njihove proizvodnje kako bi se umanjili ekonomski gubici prouzročeni nepovoljnim klimatskim prilikama i životinjskim bolestima.

Nacrt između ostalog navodi da će korisnikov zahtjev biti odbijen, a korisnik isključen iz sudjelovanja u postupku dodjele sredstava u slučaju da se, u razdoblju od podnošenja zahtjeva za potporu pa do isteka pet godina od konačne isplate potpore, utvrdi:

  • dostavljanje lažnih podataka pri dostavi zahtjeva za isplatu potpore i dokumentacije
  • umjetno stvaranje uvjeta (u skladu s člankom 60. Uredbe (EU) br. 1306/2013)
  • sumnja na prijevaru koju je potvrdilo nadležno tijelo.

"Osigurninu po polici osiguranja moguće je ostvariti ako je nadležno tijelo proglasilo nepovoljnu klimatsku priliku, izbijanje bolesti životinja, okolišni incident ili izdalo naredbu o postupanju u slučaju zaraze organizmima štetnim za bilje“, pojašnjavaju u savjetovanju.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju je 140.000.000 kuna. Maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti prema zadnjem tečaju koji je Europska središnja banka odredila prije 1. siječnja godine za koju su zahtjevi za isplatu potpore podneseni.

Intenzitet javne potpore je do 70 posto prihvatljive premije osiguranja, od čega Europska unija sudjeluje s 85 posto, a Republika Hrvatska s 15 posto udjela.

Dodatne informacije o savjetovanju potražite ovdje

Savjetovanje je otvoreno do 30. lipnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Podmjera 17.1 Osiguranje Vremenske neprilike Životinjske bolesti


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo