Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uprava za agrarna plaćanja
  • 22.06.2018. 08:00

Podsticaji za mlade poljoprivrednike i bolje uslove života na selu

Uprava za agrarna plaćanja objavila je Pravilnik o podsticajima za diversifikaciju dohotka i unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima kroz podršku mladim poljoprivrednicima. Pravo na prijavu imaju mladi poljoprivrednici nosioci gazdinstava upisanih u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Foto: Flickr / Tricia Hall
  • 912
  • 44
  • 0

Uprava za agrarna plaćanja objavila je Pravilnik o podsticajima za diversifikaciju dohotka i unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima kroz podršku mladim poljoprivrednicima. Tim Pravilnikom se definišu vrste podsticaja, uslovi, način ostvarivanja prava na podsticaje, a on sadrži i obrazac prijave na konkurs za ostvarivanje prava na podsticaje, kao i maksimalni iznos podsticaja po korisniku i po pojedinim vrstama podsticaja.

Čemu su namenjeni podsticaji?

Podsticaji propisani ovim pravilnikom su namenjeni za:

  • razvoj i unapređenje primarne biljne proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednika;
  • razvoj i unapređenje primarne stočarske proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednika;
  • razvoj i unapređenje primarne stočarske proizvodnje kroz nabavku kvalitetnih priplodnih grla na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednika.

Ko ima pravo da konkuriše?

Pravo na podsticaj imaju punoletni, mladi poljoprivrednici, starosti između 18 i 40 godina, nosioci komercijalnih poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu, čija su gazdinstva upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Uz prijavu na konkurs oni su, pored ostalog, obavezni da  dostave predračun za nabavku investicija ne stariji od 30 dana (profaktura, predugovor, ponuda ili druga vrsta predračuna) i izjavu dobavljača da može isporučiti predmet investicije u roku od šest meseci od dana izdavanja predračuna. 

Maksimalni iznos podsticaja po korisniku - 1,5 miliona dinara

Pravilnikom je propisano da se podsticaji utvrđuju u procentualnom iznosu od vrednosti realizovane investicije, s tim da maksimalni iznos podsticaja po jednom korisniku ne može biti veći od 1,5 miliona dinara. Opširnije informacije u vezi sa ovim pravilnikom mogu se dobiti na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, kao i u dokumentu ispod ovog članka.


Dokumenti


Izvori

Uprava za agrarna plaćanja


Tagovi

Pravilnik Podsticaji Poljoprivreda Ruralna područja Mladi poljoprivrednici Uprava za agrarna plaćanja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić