Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć OPG-ima
  • 24.04.2020. 13:00

Poljoprivredne udruge traže fond za pomoć OPG-ima i otkup tržišnih viškova

Predstavnici nekoliko poljoprivrednih udruga pozvali su ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da razmotri njihov prijedlog o osnivanju fonda za pomoć OPG-ima te krene u ozbiljan otkup tržišnih viškova.

Foto: Martina Popić
  • 1.137
  • 88
  • 0

Predstavnici nekoliko poljoprivrednih udruga u petak su ponovo pozvali ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da razmotri njihov prijedlog o osnivanju fonda za pomoć obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) te krene u ozbiljan otkup tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda.

Po tom se pitanju, nažalost, nije još ništa napravilo, kazao je u izjavi za Hinu predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika (H.U.P.) Tihomir Jaić.

H.U.P., Nezavisni seljaci Hrvatske, Udruga OPG-a Hrvatske "Život" i Udruga poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske predlažu mjere pomoći poljoprivrednicima, među kojima i osnivanje fonda za pomoć OPG-ima.

Taj bi fond, objašnjava Jaić, funkcionirao po uzoru na austrijski, a OPG-ovi bi po ekonomskoj vrijednosti bili svrstani u tri kategorije - do 50 tisuća eura, do 100 tisuća eura i do 150 tisuća eura.

Ispuni li OPG jedan od tri uvjeta - pad proizvodnje od 40 posto, rast troškova za zaposlene najmanje 30 posto ili rast cijene repromaterijala i hrane za životinje za 30 posto, isplatila bi mu se jednokratna financijska pomoć. 

Tako bi OPG s ekonomskom vrijednosti do 50 tisuća eura dobio jednokratnu pomoć od 3.500 eura, onaj ekonomske vrijednosti do 100 tisuća eura dobio bi 7.000 eura, a onaj čija je ekonomska vrijednost do 150 tisuća eura jednokratnu pomoć od 10.000 eura, objašnjava Jaić. 

Kaže i kako na tržištu postoje veliki viškovi, posebice u sektoru voća, povrća i cvijeća. Ti su sektori trenutačno najpogođeniji i imaju najveće viškove, a gubici pojedinih OPG-ova su između 60 i 70 posto, rekao je.

Krenuti u ozbiljan otkup svih viškova poljoprivrednih proizvoda

Udruge stoga traže da resorno ministarstvo krene u ozbiljan otkup svih viškova poljoprivrednih proizvoda.

Infrastruktura postoji, imamo nacionalnu veletržnicu, Agenciju za plaćanje u poljoprivredi i Savjetodavnu službu koje mogu točno izračunati koliki su gubici u kojim sektorima, a viškovi se mogu donirati pučkim kuhinjama, potrebitima itd., objasnio je Jaić.

Što se isplate poticaja tiče upozorio je da se poticaji nisu do kraja isplaćeni, a približava se 1. svibnja. Još uvijek zaostajemo u poticajima za ostalim zemljama EU-a, a njihovi poljoprivrednici poticaje dobivaju ranije nego naši. A u ovoj situaciji s epidemijom koronavirusa isplata poticaja je jedna od važnijih elemenata kako pomoći poljoprivrednicima, poručuje Jaić. 

"Ova kriza je pokazala da je poljoprivreda strateška grana i da se prema njoj kao takvoj i treba odnositi i u budućnosti. Kriza je i prilika za otrežnjenje i mogućnost da se Vlada i Ministarstvo poljoprivrede stvarno uhvate uređenja hrvatske poljoprivrede", smatra Jaić, napominjući kako se idući tjedan kreće s osnivanjem stožera za pomoć OPG-ovima te je pozvao sve udruge da se priključe.

Medak: Tražit ćemo suspenziju minimalnih tehničkih uvjeta - ugostitelji rade kao trgovina

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak kaže kako je njihov prijedlog - da ide suspenzija minimalnih tehničkih uvjeta i da mi kao ugostiteljski objekti možemo raditi kao trgovina.

"Jer primjerice kiosci prodaju gotovo sve, osim pečenih janjaca, benzinske također prodaju gotovo sve. Mi ćemo tražiti suspenziju minimalnih tehničkih uvjeta da možemo s našim dobavljačima, s malim OPG-ovima, otvoriti trgovine i da prodajemo njihove proizvode", objašnjava Medak.

Moto s kojim će se krenuti u kampanju je - "mali s malima, veliki s velikima". Neka veliki rade na uvozu, a mi ćemo poticati male proizvođače i njihovu robu staviti u naše restorane, kaže. 

"Jer očito nema druge nego da idemo kompletno u suspenziju minimalnih tehničkih uvjeta, da radimo kao trgovine, unutra pripremamo hranu, sve 'to go', pakiramo u jednokratnu ambalažu, ljudi uzimaju iz vrućih vitrina i nose sve van i doma jedu. Očito je to jedini smjer kojem se može ići jer bilo koja mjera koju donesu je apsolutno financijski neodrživa", poručuje Medak.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Fond za pomoć OPG-ovima Poljoprivredne udruge Poziv ministarstvu

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]