Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 05.12.2019. 14:00

Poljoprivrednici će do kraja godine moći da kupuju traktore upola cene

Ministarstvo poljoprivrede će do kraja godine raspisati program podrške za kupovinu mehanizacije. Upola cene moći će da se kupe traktori koji se molntiraju u našoj zemlji.

Foto: Agroklub
  • 16.063
  • 795
  • 0

Poljoprivrednici će u Srbiji uskoro moći da kupe traktor uz podršku države, jer će Ministarstvo poljoprivrede kako je najavljeno do kraja godine raspisati program podrške za kupovinu mehanizacije.

Budžet će kako su preneli mediji subvencionisati do 50 odsto za kupovinu novog traktora sklopljenog u Srbiji. Za upola cene poljoprivrednicima će biti dostupni traktori MTZ "belorus" i neki od indijskih modela "mahindra", "tafe", IMT, "solis" i kineski YTO. Sve te mašine se montiraju u Srbiji, prenele su Večernje novosti. 

Oni koji nisu u IPARD programu moći će da nabave traktor iz nacionalnih mera podrške

Subvencije za traktore do 81 konjske snage

Ono što je poznato da će postojati gornji limit odobrene subvencije. Biće podržana kupovina traktora do 81 konjske snage. 

U Ministarstvu poljoprivrede su kazali da će subvencionisati traktore koji se više od 50 odsto sklapaju u Srbiji, te da će javni pozhiv biti raspisan do kraja godine. U Ministarstvu obećavaju da će to biti najpovoljniji uslovi za kupovinu novog traktora.

Dragoljub Švonja, direktor "Agropanonke" je rekao da je najavljeni poziv veliki korak za njih, te da očekuju detalje. Po njegovim rečima najverovatnije će biti propisan limit i od toga će zavisiti koliki udeo cene će se subvencionisati.

Beloruski MTZ te snage je najskuplji, pa može da se desi da podrška bude do 40 odsto. U slučaju većine drugih će to verovatno biti polovina cene. "Taj beloruski model, koji bi ulazio u program, košta malo više od dva miliona dinara. Svaka pomoć je dobrodošla i znači i poljoprivrednicima i nama proizvođačima. Ove godine ćemo prodati 1.900 traktora, zbog IPARD programa, a godišnje u proseku prodamo 1.500 komada," kaže Švonja.

Poljoprivrednici opet s druge strane tvrde da bi im podrška bila i jeftinije gorivo. Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika, kaže da je mehanizacija dosta stara i da nije loše omogućiti jeftinije traktore, ali ima i prečih stvari.

"Mi čekamo da se isplati sve što je obećano ove i što se duguje iz prošle godine. Mera od koje bi imali vajde i mali i veliki, na jugu i na severu zemlje, jeste jeftinije gorivo za poljoprivrednike. Mehanizaciju treba podmladiti, ali problem naše poljoprivrede je to da oni kojima je to najpotrebnije najčešće nisu kreditno sposobni."

Kako do novog traktora preko IPARD programa i ko može da konkuriše

Svaki treći traktor na određeni način subvencionisan

U Srbiji je prema podacima Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije svaki treći traktor, svaka četvrta priključna mašina na određeni način subvencionisana u 2018. godini. 

Istovremeno do 25. novembra bio je otvoren javni poziv za nabavku novog traktora preko IPARD fonda. To je drugi konkurs za traktore otkako je krenuo IPARD u Srbiji, a na njemu su mogli da učestvuju nosioci poljoprivrednih gazdinstava (ratari, stočari uključujući i živinare, voćari, povrtari, vinogradari), zemljoradničke zadruge, preduzetnici i privredna društva upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Po ovom Javnom pozivu bilo je opredeljeno 1.210.632.721,00 dinara, a visina podsticaja iznosila je od 60 odsto do 70 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Subvencije Ministarstvo poljoprivrede Mehanizacija Traktori IPARD Dragoljub Švonja Miroslav Kiš


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.