Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 03.07.2020. 07:30

Poljoprivrednici na sigurnom: ZPP se nakon 2020. odlaže za još dve godine

Produženje postojećih pravila za još dve godine daje potrebnu sigurnost svim poljoprivrednicima širom Evrope tokom krize COVID-19, izjavila je hrvatska ministarka poljoprivrede Marija Vučković, čija zemlja predsedava Većem.

Foto: Depositphotos/tomwang
  • 179
  • 8
  • 0

Na poslednjem sastanku Veća ministara poljoprivrede i ribarstva kao i Evropskog parlamenta, održanom pod hrvatskim predsedavanjem, donesena je odluka kojom će se subvencije za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP), ipak odložiti na još dve godine.

Podsećamo, ovo je bila tema nedavno održanog sastanka članova Evropskog veća i Evropskog parlamenta gde je dogovoren privremeni plan kojim će se omogućiti dvogodišnje subvencionisanje. Međutim, Komisiji se to nije svidelo jer smatra kako će nastati jaz između trenutnog i sledećeg programa pa se zalagala za to da se subvencije sprovode kroz jednu godinu.

Nastavak direktnih plaćanja i finansiranje novih projekata

Osigurati sporazum o prelaznim regulativama ZPP-a bio je ključni prioritet hrvatskog predsedavanja Većem EU. S obzirom na značajne okolnosti u kojima su radili u poslednjih nekoliko meseci, svejedno su uspešno izvršili svoje zadatke pa bi se moglo reći kako su uspeli da ostvare cilj.

"Produženje postojećih pravila za još dve godine daje potrebnu sigurnost svim poljoprivrednicima širom Evrope tokom krize COVID-19", poručila je hrvatska ministarka poljoprivrede Marija Vučković.

ZPP: Subvencije za poljoprivredu - Parlament i Veće traže jedno, Komisija drugo

Čak i bez dogovora o reformi ZPP-a, koji je odložen za neke druge sastanke, odlučeno je da će prelazni zakon obezbediti nastavak direktnih plaćanja kao i finansiranje novih projekata u programu ruralnog razvoja. 

Potreban dogovor o budućem dugoročnom proračunu EU-a

"Zatvaranje sporazuma pre kraja hrvatskog presedavanja bio je važan korak“, izjavio je za Euractiv predsednik Odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta (AGRI) Norbert Lins, i dodao: "kako bismo dovršili posao i ubrzali naš rad na reformi nakon 2022. godine, potreban nam je dogovor o budućem dugoročnom proračunu EU-a."

Budućnost je na selu! Šta misli EU?

Sa njim se složila i finska evroparlamentarka Elsi Katainen koja je takođe naglasila kako se o novim odlukama treba posavetovati i sa poljoprivrednicima i dati im mogućnost da i oni planiraju dalju budućnost ZPP-a.


Tagovi

ZPP Reforma Subvencije Produženje Proračun Komisija Parlament


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]