Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drugi kvartal
  • 29.07.2022. 12:00

Poljoprivrednici predali zahtjeve - poticaji naredne sedmice?

Na nedavno održanom sastanku s federalnim ministrom Šemsudinom Dedićem insistirali su da se ubrza isplata ovog dijela poticaja

Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar
  • 856
  • 164
  • 0

Krajem sljedeće sedmice trebala bi početi isplata drugog kvartala poticaja u Federaciji Bosne i Hercegovine. Potvrdio je ovo za Agroklub, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH, Admir Kahriman, dodavši da su kantoni dostavili obrađene i potpisane obračune. 

Istakao je i kako su na nedavno održanom sastanku s federalnim ministrom poljoprivrede Šemsudinom Dedićem insistirali da se ubrza isplata ovog dijela poticaja kako bi farmeri imali sredstva za 'skidanje' silaže. 

Obrađeni predmeti

"Ono što znamo, FMPVŠ je zaprimljene predmete obradilo, čim je to završeno znači da se čeka samo nalog za plaćanje. Imamo informaciju da će najvjerovatnije u četvrtak ili petak krenuti isplata poticaja za mlijeko, odnosno proizvodnju završenu u toku drugog kvartala", rekao je Kahriman. 

Navodi kako su nadležni, evidentno, prepoznali alarmantno stanje. Isplatu drugog kvartala poticaja zahtijevali su i poljoprivrednici na sastanku održanom u subotu, 23. jula, u Travniku. Inače, svi zahtjevi sa skupa poljoprivrednika iz cijele FBiH, u ponedjeljak su predati na protokol Federalne vlade. 

Čeka se odgovor

"Zasad nemam više informacija, ali iz dosadašnjeg iskustva, treba sedam dana da predmet dođe do ruku premijera, nažalost takva je situacija. Nadamo se da će Vlada FBiH odgovoriti pismenim putem ili pozivom na telefon", ističe naš sagovornik.

Zahtjeve su uputili Vladi FBiH, odnosno premijeru Fadilu Novaliću, jer je riječ o dodatnim sredstvima, mimo agrarnog budžeta. Poticaji su, napominju, nedostatni da pokriju trenutne gubitke pa se nadaju novom rješenju.


Tagovi

Poljoprivrednici Poljoprivredni proizvođači Admir Kahriman Poticaji Isplata poticaja Drugi kvartal


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.