Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 01.01.2020. 10:30

Poljoprivrednicima gotovo tri milijarde funti nakon Brexita

Izvan EU imat ćemo jednostavniji i pravedniji sustav financiranja - onaj koji poljoprivrednike nagrađuje za poboljšanje okoliša i očuvanje visokih standarda dobrobiti životinja, kaže državna tajnica za zaštitu okoliša Theresa Villiers.

Foto: Depositphotos/merc67
  • 1.000
  • 104
  • 0

Gotovo tri milijardi funti osigurat će se kroz potporu poljoprivrednicima u 2020. nakon što s 31. siječnja Ujedinjeno kraljevstvo izađe iz Europske unije. Financijska injekcija ostat će na razini financiranja kroz izravna plaćanja kao i tijekom 2019. što će jamčiti poljoprivrednicima određeni stupanj stabilnosti te će u Novu godinu ući s pouzdanjem da imaju podršku i da će moći napredovati nakon Brexita, piše nfuonline.

Napuštanjem EU, Velika će Britanija ujedno zamijeniti sustav Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i izravnih plaćanja novim načinom financiranja. Bit će to model baziran na modelu "javni novac za javno dobro". 

Tim će se sredstvima dopuniti iznosi iz EU koje će tamošnji poljoprivrednici dobivati za razvojne projekte najkasnije do 2023. godine. Vlada će, pak, jamčiti trenutni godišnji proračun za poljoprivredu i u narednim godinama.

"Još uvijek čekamo na uvođenje Vijeća o trgovini i standardima o našoj budućoj trgovinskoj politic, a koji će pažljivo nadgledati predstojeće pregovore kako bi se osiguralo da visoki standardi poljoprivrede ne narušavaju nestandardni uvoz”, kaže Nick von Westenholz, predsjednik Nacionalne udruge poljoprivrednika (NFU).

Vlada najavljuje kako će zajedno s poljoprivrednicima raditi na formiranju, razvoju i ispitivanju novog pristupa. "Izvan EU imat ćemo jednostavniji i pravedniji sustav financiranja - onaj koji poljoprivrednike nagrađuje za poboljšanje okoliša i očuvanje visokih standarda dobrobiti životinja. Posvećeni smo osiguravanju da naše ruralne zajednice osjete prednosti Brexita", naglasila je državna tajnica za zaštitu okoliša Theresa Villiers.

Najviše novca za okoliš, hranu i ruralna pitanja

Sredstva su raspoređena kroz dvije financijske godine, 2020. i 2021. godinu. U 2020. godini najviše novca ide Ministarstvu za okoliš, hranu i ruralna pitanja u iznosu od 1,751 milijuna funti.  Za škotsku vladu je osigurano 449 milijuna funti, 231 milijuna funti velškoj vladu i 279 milijuna funti za administraciju Sjeverne Irske, navodi agriland.

U 2021. godini isto će se najviše novca izdvojiti Ministarstvu za okoliš, hranu i ruralna pitanja i to u iznosu od 92 milijuna funti


Tagovi

Ujedinjeno Kraljevstvo Velika Britanija Europska unija Brexit CAP Financiranje Poljoprivreda


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]