Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespovratna sredstva
  • 30.08.2022. 13:00
  • Gradiška

Poljoprivrednicima prezentirana mađarska oprema - nabavka uz subvencije

Tokom obraćanja zvaničnika, istaknuto je kako je poljoprivredna proizvodnja ključna pretpostavka za opstanak ruralnih područja

Foto: RTRS
  • 936
  • 60
  • 0

U Gradišci je održana velika promocija programa podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu. Riječ je o projektu koji podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava, odnosno do 70 posto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje.

Poljoprivrednicima je prezentiran dio ponude u nekoliko šlepera mehanizacije i opreme. Tokom obraćanja zvaničnika, istaknuto je kako je poljoprivredna proizvodnja ključna pretpostavka za opstanak ruralnih područja. Direktorica Fondacije "Progresus", posredstvom koje se realizira ovaj projekat, Andrea Јaglica, pozvala je poljoprivrednike da ispune aplikaciju.

"Zahvaljujem se poljoprivrednicima što su pokazali interesiranja, i želim da svi koji uspješno popunite aplikaciju dobijete ono što tražite, da unaprijedimo proizvodnju, obnovimo mehanizaciju, ponudimo nove proizvode i budemo što konkurentniji na našem i stranom tržištu", poručila je Jaglica.

Bez poljoprivrede nema hljeba

Zamjenik manistra vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske Levente Mađar istakao je kako je između BiH formirano pravo prijateljstvo te kako su riješili da ga obogate konkretnim potezima.

"Poljoprivredu smo izabrali jer smatramo da je ona osnova za razvoj jedne zemlje. Mi vjerujemo da budućnost jedne zemlje treba da se zasniva na radu poljoprivrednika kojima na kraju krajeva možemo da zahvalimo što na stolu svaki dan imamo hljeba", rekao je Mađar.

Odobrena sredstava Vlade Mađarske za podršku poljoprivrednicima u RS

Moderno društvo, dodao je, ne može da se zamisli bez sloja koji njeguje tradiciju. Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, istakao je da je svijet danas suočen s mnogim izazovima koje su do skora bili neprimijećeni, navodeći da odgovorne vlade, poput one u RS daju odgovore.

"Ja sam dijete sela, moj otac je, kako to seljaci vole da kažu, težak – čovjek koji nije ništa drugo radio nego obrađivao zemlju. Ja znam šta znači natapati zemlju, ali vrijeme dolazi takvo da moramo da angažujemo što više mehanizacije i opreme, zato je ovo plemenito od strane Mađarske, da imamo ovu priliku", poručio je Dodik, dodavši da će biti osigurana i dodatna sredstva za poljoprivredu u RS.

Javni poziv

Iz fondacije za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus" ranije su naveli da će u okviru ovog programa poljoprivrednim proizvođačima biti omogućeno nešto manje od 28 miliona eura za nabavku poljoprivrednih mašina, mehanizacije, opreme i alata.

U četvrtak, 1. septembra, bit će objavljen javni poziv za dodjelu ovih sredstava.


Tagovi

Poljoprivredna oprema Mehanizacija Mađarska Progresus Andrea Јaglica Levente Mađar Milorad Dodik


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]