Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacrt dokumenta
  • 14.03.2023. 13:30
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Odžak

Poruka iz Posavine: Program federalnih poticaja nije gotova priča

Javna rasprava, u okviru koje je moguće poslati primjedbe i sugestije na prijedlog raspodjele sredstava, traje do sutra, 15. marta.

Foto: Karolina Rastija (ilustracija)
  • 206
  • 27
  • 0

Predstavnici posavskih poljoprivrednika razgovarali su s članovima kantonalne vlade i federalnim parlamentarcima o Nacrtu programa novčanih podrški u poljoprivredi za 2023. godinu. Agrarni budžet u iznosu od 164 miliona KM donio je rast poticaja u svim proizvodnjama. 

Javna rasprava, u okviru koje je moguće poslati primjedbe i sugestije na prijedlog raspodjele sredstava, traje do sutra, 15. marta. 

Ima prostora za poboljšanja

Član Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Ivo Vincetić, rekao je nakon sastanka kako je Posavina je poljoprivredni kraj kojem je u interesu razmatranje svih tema iz oblasti agrara te jasno poručio kako ovo nije gotova priča.

"Na ovu temu će se još raspravljati kako bi se prema poljoprivrednicima i njihovim proizvodnjama usmjerila što veća sredstva. Svako će raditi svoj dio posla, kantonalno ministarstvo sa svoje strane, Savez poljoprivrednika također, a ja ću ove prijedloge iz Posavine prenijeti u Odbor za poljoprivredu", kazao je Vincetić i dodao kako je značajno što je ovaj kraj prepoznat u svojim proizvodnjama, jer su svi poticaji povećani. 

Sastanak u Vladi Posavskog kantona (Foto: Vlada PK)

Uvijek ima prostora za poboljšanja poticaja u pogledu sufinansiranja proizvodnje, istakao je resorni kantonalni ministar Mato Brkić dodavši da sredstva od 160 miliona KM nisu dostigla dio koji je po federalnom budžetu trebao biti predviđen za poljoprivredu. 

Nacrt programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. pogledajte ovdje

"Trebalo bi raditi na izjednačavanju poticaja za ratarske kulture. Nema razloga da hljebna žita budu 900 KM, proizvodnja kukuruza 360 KM ili soje koja se kod nas proizvodi u iznosu od 95 posto od ukupne proizvodnje FBiH bude tek 624 KM", rekao je ministar poljoprivrede PK, Mato Brkić, navodeći kako se pokazalo da zbog takvih razlika proizvođači ne mogu vršiti pravilan plodored. 

Razvrstati biljnu proizvodnju

Kod stočarstva su, kako je kazao, išli na to da se u sljedećem periodu kroz pravilnik o novčanim poticajima izbrišu neke stavke koje su uvedene još 2012. godine. Istakao je kako u stočarskoj proizvodnji treba olakšati predaju svinja, junadi, te da se tržište otvori za sve one koji žele otkupiti stoku.

Čehinje nisu bolje od domaćih junica - zašto nema poticaja fizičkim licima?

Napomenuo je i kako su skrenuli pažnju i na probleme u povrtlarstvu gdje nije prepoznat posavski specifikum. 

"A to je da se razvrsta intenzivna proizvodnja u plastenicima i proizvodnja na otvorenom kako bi povrtlari mogli ostvariti poticaje", dodao je Brkić i  naglasio kako će Vlada PK preko ministarstva i dalje pomagati poljoprivrednim proizvođačima u njihovim proizvodnjama.


Tagovi

Poljoprivreda Poticaji Posavski kanton Mato Brkić Ivo Vincetić Poljoprivrednici Nacrt programa poticaja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !