Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • javni poziv
  • 11.07.2021. 12:00

Poticaji: 1,3 miliona KM za malu privredu, javni poziv od četvrtka

Novčana sredstva ne mogu se koristiti kao poticaji u slučaju proizvodnje duhanskih proizvoda i alkoholnih pića, kao ni u primarnoj poljoprivrednoj djelatnost, izuzev prerađivačke.

Foto: Bigstockphoto/Keith Homan
  • 180
  • 66
  • 0

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo juče je objavilo Javni poziv, za drugi set programa iz godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede, za tekuću godinu, stoji u zvaničnom saopćenju resornog ministarstva. 

Predmet poziva je dostavljanje prijava subjekata male privrede (sa sjedištem u KS), kako bi se odbarali krajnji korisnici poticajnih grantova za subvencioniranje dijela prihvatljivih troškova. Riječ je o programima refundiranja kamata po kreditu kod komercijalnih banaka, zatim povrat troškova tehnološke modernizacije, kao i uvođenja standarda kvaliteta. Takođe, tu su i poticaji za start up subjekte male privrede, ali i potpore za razvoj ženskog preduzetništva.

Kompletan Javni poziv možete naći u dokumentu ispod teksta.

Resorni ministar Adnan Delić, pojasnio je da se projekat "Subvencioniranje - refundiranje kamata po preuzetim kreditima" odnosi između ostalog, na smanjenje troškova finansiranja i stabilizaciju poslovanja. Minimalni iznos za koji će se subvencionirati dio troškova kamate, za 2019. i 2020. godinu iznosi 30.000 KM dok je maksimalni milion KM, po jednom subjektu. 

Novčana sredstva ne mogu se koristiti kao poticaji u slučaju proizvodnje duhanskih proizvoda i alkoholnih pića, kao ni u primarnoj poljoprivrednoj djelatnost, izuzev prerađivačke. Prednost prilikom izbora korisnika, imaju svi oni koji se bave proizvodnom djelatnošću, a naročito izvozno orijantisani subjekti. 

Za standarde kvaliteta do 400.000 KM

Program "Refundiranje troškova tehnološke modernizacije, primjene standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja" podrazumijeva apliciranje na Javni poziv za subvencioniranje troškova nabavke mašina, opreme za primjenu tehničkih normi i standarda kvaliteta (koji moraju biti dokumentovani), sa ciljem podrške likvidnosti ili novom zapošljavanju. Predviđeni budžet za te namjene je 400 hiljada KM, a maksimalna suma koja se može dobiti iznosi do 20.000 KM. 

Kada je riječ o "Poticajima za nova ulaganja u tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvaliteta", plan je da se tim putem ojača konkurentnost i potakne razvoj subjekata male privrede. 

Poticaji i za start up i žensko preduzetništvo

Obuhvata subvencioniranje prihvatljivih troškova nastalih nakon objave Javnog poziva za pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje i radnih mjesta i to do pedeset posto, odnosno po pojedinačnom korisniku potpora u iznosu do 15 hiljada KM. Ukupna planirana sredstva su u visini od 150 hiljada KM.

Navedeni poziv Ministarstva odnosi se i na dostavu prijava za poticaje razvoju ženskog poduzetništva i start up subjektima male privrede, koje je ministar Delić ocjenio kao značajne programe. Predviđen budžet za ta dva programa iznosi nešto više od pola miliona KM.

Konkursi za ove programe biće objavljeni u prvom narednom broju Službenih novina KS i to najvjerovatnije sada u četvrtak, 15. jula 2021. a rok za prijavljivanje je deset dana nakon objave u Službenim novinama.


Dokumenti


Tagovi

Javni poziv Mala privreda Poticaji Prerađivačka proizvodnja Subvencioniranje troškova Žensko preduzetništvo Start up


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.