Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 01.07.2020. 12:05
  • Krapinsko-zagorska, Stubičke Toplice

Potpisana 42 nova ugovora iz Programa ruralnog razvoja vrijedna 6,7 milijuna kuna

Nakon Splita, novi ugovori potpisani su i u Stubičkim Toplicama gdje je predstavljena i strategija poljoprivrede.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 196
  • 15
  • 0

S poljoprivrednicima s područja Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, potpisala je jučer u Stubičkom Toplicama 42 nova ugovora za mjere iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., potpore vrijede 6,7 milijuna kuna.

Za tip operacije 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava potpisano je 37 ugovora, vrijednosti potpore od 4.128.922,50 kuna, dok su za tip operacije 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture, u vrijednosti od 2.430.070,75 kuna potpore potpisana 4 nova ugovora.

Potpisan je i jedan ugovor za tip operacije 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu koja se provodi putem lokalnih razvojnih strategija odabranih LAG-ova unutar podmjere 19.2. Provedba operacija unutar CLLD strategije vrijedan 148.250,00 kuna.

Predstavljeni nacrti Strategije poljoprivrede 2020.-2030

Potpisivanju ugovora nazočio je i državni tajnik Zdravko Tušek koji je ujedno i predstavio nacrte Strategije poljoprivrede 2020.-2030 Više od farme, nastale kao rezultat suradnje Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke, rada domaćih i stranih stručnjaka te brojnih konzultacije s proizvođačima, znanstvenicima i širom javnošću

"Ostvarenje definirane vizije razvoja, a to je proizvoditi veću količinu hranjive i visokokvalitetne hrane po konkurentnim cijenama, održivo upravljati prirodnim resursima u promjenjivim klimatskim uvjetima te doprinijeti poboljšanju kvalitete života i povećanju zaposlenosti u ruralnim područjima, postići će se ostvarenjem četiri zadana strateška cilja, a to su povećanjem produktivnosti i otpornosti poljoprivredne proizvodnje na klimatske promjene, jačanjem konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, obnovom ruralnog gospodarstva i unaprjeđenjem uvjeta života u ruralnim područjima te poticanjem inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru", rekao je Tušek.

Aktivnosti za njihovo ostvarenje definirane su u planu provedbe, a osnovni je zahtjev strategije poljoprivrede učinkovitije korištenje javnih sredstava, kroz bolje usmjeravanje poljoprivrednih potpora i poboljšanje apsorpcije EU sredstava za ruralni razvoj.

U Splitu potpisano 74 ugovora 

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo je nacrte razvojnih strategija hrvatske poljoprivrede i akvakulture u Vukovaru, Opuzenu, Splitu, Osijeku, Poreču, Varaždinu, Bjelovaru te Stubičkim Toplicama.

Potpisivanja ugovora, pak, bilo je i u Splitu. Ravnateljica APPRRR-a Matilda Copić, u nazočnosti ministrice poljoprivrede Marije Vučković, potpisala je 19. lipnja s poljoprivrednicima iz četiri dalmatinske županije 74 nova ugovora, iz mjere 6 Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja i mjere 8 Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., ukupne vrijednosti potpore od 11.886.647,66 kuna.

Za tip operacije 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava potpisano je 68 ugovora, ukupne vrijednosti potpore od 7.588.290,00 kuna, a svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Za tip operacije 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture potpisano je 6 ugovora, ukupne vrijednosti potpora od 4.298.357,66 kuna, a korisnici će izgraditi poučne staze, male rekreacijske objekte, vidikovce, skloništa, postaviti informativne ploče, a sve u svrhu javne dobrobiti i rekreacijske vrijednosti šuma. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

APPRRR Ugovori Mjere Strategija poljoprivrede Zdravko Tušek


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]