Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tip operacije 4.1.1
  • 16.04.2021. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Potpora za ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir - uručeno pet novih ugovora

Proizvođačima krumpira tako su omogućena ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju, nadogradnju i opremanje skladišnih kapaciteta.

Foto: Bigstock/ Metelev Andrei
  • 520
  • 108
  • 0

Pet novih ugovora o potpori projektima ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore 11,8 milijuna kuna, uručio je državni tajnik Zdravko Tušek u nazočnosti ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi Antuna Vujića. 

Zahvaljujući odobrenim potporama kroz operaciju 4.1.1 "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“, proizvođačima krumpira su omogućena ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju, nadogradnju i opremanje skladišnih kapaciteta ukupne vrijednosti projekata veće od 19,4 milijuna kuna, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 

Tako će moderni sustavi provjetravanja i hlađenja, kao i reguliranja vlage omogućiti unaprjeđenje proizvodnog procesa, osiguranje materijalnih uvjeta za prihvat i čuvanje u skladištu bez upotrebe klorprofama, smanjenje korištenja kemijskih preparata i višestruku korist za okoliš te će osigurati nastavak proizvodnje i jačanje konkurentnosti proizvođača na tržištu.

Podsjećaju, nakon što je Europska komisija ukinula odobrenje za korištenje aktivne tvari klorprofama kao zaštite od klijanja krumpira u skladištu, stvorila se žurna potreba za brzim ulaganjima u izgradnju novih, tehnički naprednijih i bitno skupljih nepropusnih skladišta. 

Uručeno je pet novih ugovora (Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Iz tog je razloga, u dijalogu s proizvođačima krumpira, Ministarstvo putem natječaja iz Programa ruralnog razvoja stavilo na raspolaganje 115 milijuna kuna, sredstva kojima će se osigurati preduvjeti ne samo za nastavak proizvodnje već i podizanje konkurentnosti domaćih proizvođača, unatoč otežanoj okolnosti zabrane upotrebe klorprofama.

"Ovaj natječaj rezultat je konstruktivnog dijaloga i razumijevanja između proizvođača krumpira i Ministarstva putem kojeg je, s današnjih pet, dodijeljeno ukupno 18 ugovora u vrijednosti odobrene potpore od 67,3 milijuna kuna, odnosno ukupne vrijednosti projekata veće od 103 milijuna kuna“, istaknuo je tom prilikom Tušek. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ugovori Skladištenje krumpira Tip operacije 4.1.1 Zdravko Tušek Rekonstrukcija Modernizacija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!