Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HBOR
  • 11.04.2017. 07:30

Potpore razvitku OPG-a na području cijele RH

Razgovarali smo s Mirom Krnetom koja nam je ispred HBOR-a govorila o kreditnim programima koje mogu koristiti maslinari.

Foto: smoxx/bigstockphoto.com
  • 3.165
  • 215
  • 0

U okviru ovogodišnjeg Noćnjaka, Zadružnog saveza Dalmacije, razgovarali smo s Mirom Krnetom, voditeljicom Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju o kreditnim programima koje maslinari mogu koristiti.

Doznali smo tako da se, kada govorimo o izvoru financiranja, najboljim pokazala kombinacija vlastitih i HBOR-ovih sredstava, bilo putem poslovnih banaka, bilo u izravnoj suradnji.

Mali i srednji poduzetnici moraju razvijati vještine u pregovaranju glede financiranja

"S obzirom na to da su mali i srednji poduzetnici najučestalija populacija u gospodarstvu Hrvatske koja je, kao takva, izložena tržišnim previranjima i promjenama u kreditiranju, možemo im, prije svega, preporučiti da razvijaju vlastita znanja i vještine u pregovaranjima glede financiranja kako bi izvore financiranja stavili u koncept tržišne i tehničko-tehnološke održivosti svojih poslovnih planova, bilo da je riječ o pokretanju samostalnog poslovanja ili ulaganju u rast i razvoj postojećeg", poručuje Krneta.

Potpore razvitku poljoprivrednih gospodarstava na svim područjima RH

Govoreći o poljoprivredi i ujednačenom razvitku, Krneta se osvrnula na cilj, odnosno na poticanje razvoja poduzetništva na područjima posebne državne skrbi i potpore razvitku poljoprivrednih gospodarstava na svim područjima Republike Hrvatske. Pri tome je, također, istaknula da se u okviru programa provode i Operativni programi razvitka poljoprivrede.

Kreditni programi HBOR-a na raspolaganju su poljoprivrednicima koji se natječu za sredstva EU fondova

"Kreditni programi HBOR-a na raspolaganju su poljoprivrednicima i proizvođačima s posebnim naglaskom na mogućnost predfinanciranja europskih strukovnih investicijskih fondova. Ono što bih ja preporučila poduzetnicima, svakako je to da se prijavljuju na natječaj i koriste HBOR kao izvor predfinanciranja ili međufinanciranja, bilo izravno, bilo putem poslovnih banaka", priča gospođa Krneta.

Poček na otplatu kredita do 5 godina

Neovisno o EU fondovima, putem HBOR-ovih programa moguće je kreditirati ulaganja u osnovna sredstva: opremu, stado, zemljište i građevinske objekte ili u trajne nasade, ali i u pripremu poljoprivredne proizvodnje. Krediti s odobravaju s rokom otplate do 14 godina uz kamatne stope od 2 do 4 posto. S obzirom na to da se za nabavku novih ili restrukturiranje postojećih trajnih nasada može tražiti poček od 5 godina za čijeg se trajanja plaća samo kamata, možemo reći da je ovo prava stvar.

hbor-uljara
HBOR financira i projekte koji se odnose na preradu maslina odnosno uljarstvo

Ako se Ugovor sklopi do 30.6. ove godine, kamatna stopa se umanjuje za 1%

"Kada govorimo o pogodnostima glede same istraživačke industrije u maslinarstvu, bitno je naglasiti da kada je riječ o projektima koji se odnose na preradu maslina, dakle uljarstvo, HBOR kroz program malog i srednjeg poduzetništva može financirati 75% proračunske vrijednosti ulaganja u roku od 12 godina, s tri godine počeka i kamatnom stopom od 2 ili 4%.

Kada govorimo o kamatnoj stopi od 4%, ista se umanjuje za 1% ako se Ugovor sklopi do 30.6.ove godine", dodaje voditeljica područnog ureda za Dalmaciju, Mira Krneta koja je osobito zadovoljna s financiranjem projekata od strane HBOR-a.

U 2016. više od pola milijarde kuna odobreno poljoprivrednicima

"Tijekom 2016. godine u primarnu poljoprivredu je putem različitih programa HBOR-a uloženo 239 milijuna kuna kojima je podržano 209 projekata. Kada se ovom broju pribroji kreditiranje EU projekata ruralnog razvoja, ribarstva i vinske omotnice dolazi se do iznosa većeg od pola milijarde kuna", ponosno ističe Krneta koja očekuje porast prijavljenih korisnika, a najavljuje i relativno kraće vrijeme obrade natječaja, odnosno prijavitelja. Naposlijetku, poduzetnicima je poručila da se već pri planiranju prijave projekta jave HBOR-u kako bi zajedno osmislili način zatvaranja financijske konstrukcije.

Foto: smoxx/bigstockphoto.com


Tagovi

Zadružni savez Dalmacije HBOR Noćnjak Mira Krneta Financiranje Krediti Kamatne stope


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.