Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Soja
  • 14.03.2023. 13:30

Potpore za soju samo uz dokaz da nije riječ o GMO sjemenu

U Hrvatskoj je na snazi zabrana korištenja GMO sjemena ove uljarice, podsjećaju iz Agencije za plaćanja. Koje dokaze da je posijano genetski nemodificirano treba dostaviti?

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.784
  • 104
  • 0

Preduvjet za ostvarivanje potpore za soju, bilo izravne ili u okviru IAKS mjera, je posjedovanje dokaza o sjetvi certificiranog genetski nemodificiranog sjemena, napominju iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podsjećajući na zabranu korištenja GMO sjemena ove uljarice.

Kako bi potpora bila isplaćena korisnik mora podružnici Agencije za plaćanja do 15. listopada dostaviti:

  • kopiju računa o plaćenom sjemenu kojeg koristi u sjetvi u 2023. godini ili drugi dokument kojim se može dokazati porijeklo i količina sjemena i
  • certifikat na pakiranju ili certifikat o sjemenu uz otpremnicu kojeg će mu Agencija za plaćanja nakon poništavanja vratiti.

Objašnjavaju i da su korisnici koji proizvode soju iz sjemena s vlastitog poljoprivrednog gospodarstva u obvezi dostaviti im do 15. listopada rezultat analize sjemena kojeg zasijavaju na prisutnost genetski modificiranih organizama.

Međutim, navode da se odredba dostave rezultata analize na prisutnost GMO ne odnosi na prihvatljive površine pod sojom korisnika potpore za mjeru i intervenciju "Ekološki uzgoj" koji ju proizvodi iz sjemena s vlastitog poljoprivrednog gospodarstva, a proizvodnju zasnivaju i provode u skladu s propisima za ekološki uzgoj.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja NE GMO Analiza sjemena APPRRR Potpore IAKS


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]