Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • navodnjavanje
  • 05.07.2021. 09:45

Preko 40 miliona KM do sada uloženo u navodnjavanje, poljoprivrednici očekuju bolje urode

U Semberiji se za sada se navodnjavanja približno dvije hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta, što je četiri odsto od ukupnih obradivih površina.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 58
  • 174
  • 0

Tokom posljednjih nekoliko godina, Vlada Republike Srpske u izgradnju sistema za navodnjavanje uložila je oko 40 miliona KM, a investicija se pokazala opravdanom jer je rezultirala većim obimom proizvodnje, kao i boljim kvalitetom uzgojenih usjeva. 

Najveće površine pod sistemima nalaze se u Semberiji, a takođe je završena njihova gradnja i u Trebinju, Ljubinju, Bratuncu i Pelagićevu, navodi RTRS

Ratari nakon toga očekuju povećanje prinosa žita, posebno rekordan urod kukuruza. 

"Ovo je olakšanje za proizvođače jer pustiš ventil i sistem radi sam. Tifon je nov, uzet uz pomoć podsticaja ministarstva poljoprivrede pa sada koristim i "kap po kap", zaista je od velike pomoći", navodi poljoprivrednik iz Crnjelova, Mladen Mitrović.

Projekat puno znači jer su troškovi navodnjavanja veliki. Ko uzgaja lubenice, za jedan hektar treba puno para ukoliko se radi na benzin.

Navodnjava se četiri odsto ukupnih obradivih površina

Ima i onih proizvođača koji očekuju da će u sljedećoj fazi sistem za navodnjavanje doći i do njihovih oranica, pogotovo jer su u proteklom periodu bile visoke temperature, a moraju se zalijevati velike površine zemljišta, što je u postojećim uslovima skoro praktično nemoguće.

Na području Semberije završena su tri podsistema za navodnjavanje i to u Novom Selu, na površini od 622 hektara obardivog tla, u Donjem Crnjelovu, na 550ha i u Batkoviću, na 834 hektara. Za ova posljednja dva, takođe je urađena i sanacija kanala Stara Dašnica. 

Iz JU "Vode" navode da je Vlada RS za investiranje u navedene sisteme, na teritoriji Semberije, uložila ukupno 17,8 miliona KM. 

"Od tog iznosa, za podsistem u Novom Selu izdvojeno je oko 4,6 miliona KM, a za preostala dva i sanaciju kanala stara Dašnica, u prosjeku oko 13,2 miliona KM", pojasnio je Saša Mirić, portparol "Voda".

U ovom dijelu naše zemlje, za sada se navodnjavanja približno dvije hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta, što je četiri odsto od ukupnih obradivih površina. Prema programu nadležnog ministarstva, planirano je da bude navodnjavano 11.000 od ukupno 50.000 hektara parcela.

Uskoro će biti navodnjavane skoro sve oranice na području Trebinja

Podsjetimo, tokom prošle godine ovo pitanje je rješeno i u Trebinju. Prema riječima gradonačelnika, Mirka Ćurićauloženo je 17 miliona KM u taj projekat, a u sumu su uključena sredstva Grada Trebinja, HET-a i ministarstva poljoprivrede. 

"Kad se uzme u obzir da je 2019. bila najtoplija godina u istoriji, kao i činjenica da će suša biti potencijalno veliki problem i u budućnosti, ulaganja u navodnjavanje potpuno su opravdana", istakao je svojevremeno ministar Pašalić. 


Tagovi

Sistemi za navodnjavanje Investiranje Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredno zemljište Obradive površine Oranice Suša


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.