Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OBŽ
  • 06.11.2020. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Preko milijun kuna seoskim domaćinstvima i OPG-ovima koji se bave turizmom

Dodjeljujemo potpore u ukupnom iznosu od 1,06 milijuna kuna korisnicima koji se bave turizmom i smještajnim kapacitetima te koji ujedno drže živim kontinentalni turizam na području naše županije, rekao je župan Ivan Anušić

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 774
  • 105
  • 0

Da ga smatraju važnom gospodarskom granom, pokazali su u Osječko-baranjskoj županiji i jučerašnjim potpisivanjem ugovora o dodjeli potpora u kontinentalnom turizmu. Župan Ivan Anušić potpisao je ugovore s predstavnicima 29 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i seoskih domaćinstava koji pružaju uslugu smještaja na području županije.

Riječ je o kategoriji poslovnih subjekata koji nisu obuhvaćeni mjerama pomoći iz državnog proračuna za prevladavanje posljedica epidemije koronavirusa, a budući da je turizam među najugroženijim djelatnostima, Županija im je odobrila financijsku potporu iz svog proračuna.

Potpora za pojedino obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i seosko domaćinstvo po smještajnom kapacitetu iznosi do pet tisuća kuna.

Konkretna pomoć za prevladavanje krize

"Za potpore smo se počeli pripremati još početkom godine, kada se vidjelo da će pandemija napraviti ogromne probleme u gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu. Čekali smo državne kako bismo vidjeli tko će ih dobiti da se ne bi poduplale te da bi sredstva došla na pravu adresu", rekao je župan objasnivši da se potpore dodjeljuju u ukupnom iznosu od 1,06 milijuna kuna korisnicima koji se bave turizmom i smještajnim kapacitetima i koji ujedno drže živim kontinentalni turizam.

U OBŽ su se za potpore počeli pripremati još početkom godine

"Potpore su kvalitetne i predstavljaju konkretnu pomoć kako bi se prevladalo ovo krizno razdoblje te nastavio razvoj ove vrste turizma koji s masovnog, lagano prelazi u fazu pojedinačnog. Ljudi žele posjetiti selo, izbjegavaju gužve zbog pandemije, ali i zbog specifične ponude jer se ovdje nudi i konzumacija kvalitetne ekološki prihvatljive hrane i vina", komentirao je i najavio da će se s potporama nastaviti i iduće godine, i to ne samo financijski nego i kroz infrastrukturu u skladu s ciljem da turizam bude jedna od kvalitetnijih gospodarskih grana ovoga područja. 

Upola manji broj noćenja u odnosu na prošlu godinu

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth istaknula je da je za ovu vrstu potpora osigurano 1,7 milijuna kuna, a OPG-ovi i domaćinstva iskazali su potrebu za sada ugovorenih 1,06 milijuna kuna. Uvjet za potporu bio je smanjeni prihod od 30 posto u lipnju ove, u odnosu na lipanj prošle godine, što znači da je dio OPG-ova ipak dobro poslovao. Trenutačno se ostvaruje 55 posto noćenja i dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Možemo se prisjetiti da je godina počela sjajno jer smo već u siječnju imali porast dolazaka od 30 posto što se nikada ranije nije dogodilo i godina je zaista trebala biti obećavajuća. No moramo izdržati i raditi dalje i zato smo i podržali upravo ovaj sektor. Stoga radimo i naše promidžbene kampanje kako bi bili spremni pozvati goste kad ovo sve prođe”, zaključila je pročelnica Roth

Jedna od korisnica ove potpore je i Nikolina Šarić, vlasnica seljačkog domaćinstva "Ana" iz Švajcarnice koja je otkrila da ove godine imaju pad prometa od čak 93 posto, u odnosu na prošlu godinu.

"U lipnju prošle godine imali smo 58 noćenja, a ove svega šest. Ova će nam potpora pomoći da izdržimo i nadamo se boljoj sljedećoj sezoni. Nije nam palo na pamet zatvoriti naše domaćinstvo, posebice zato što Baranja ima predispoziciju postati najboljom kontinentalnom turističkom destinacijom", optimistično je zaključila. 


Tagovi

Potpore Osječko-baranjska županija Ivan Anušić Turizam


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]