Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompenzacija
  • 13.03.2023. 11:40

Prijavite se: Prerađivačima 19,9 milijuna eura zbog povećanja cijena energenata

Jedna je to od dviju mjera definiranih Programom državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/Wirestock
  • 2.630
  • 168
  • 0

Otvorene su prijave na više od 19,9 milijuna eura vrijednu mjeru potpore za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kažu, jedna je to od dviju mjera definiranih Programom državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrijednosti 26,5 milijuna eura.

Putem njega će Vlada i Ministarstvo poljoprivrede pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja, zbog kojih su neki dovedeni u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka.

"Prihvatljivi korisnici su poduzeća svih veličina koja prerađuju meso, mlijeko, voće i povrće ili proizvode ulja i masti, mlinske proizvode te šećer. Zahtjeve je moguće podnijeti do 31. ožujka", stoji u objavi. 

Pravilnik je dostupan ovdje, a svi obrasci potrebni za podnošenje Zahtjeva objavljeni su na stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Između ostalog, navodi se da su količine energenata za izračun prihvatljivog troška isključivo količine nabavljene od vanjskih dobavljača koje je korisnik potrošio kao krajnji potrošač. Količine nabavljene od strane dobavljača koji je dio istog poduzetnika kao i prihvatljiv korisnik, te cijene po jedinici energenata nabavljene od istih ne uzimaju se u obzir pri izračunu prihvatljivog troška.

Najviši iznos potpore po korisniku ne prelazi 50 posto prihvatljivih troškova i ne može biti veći od 4.000.000 eura po poduzetniku. Zahtjev za potporu podnosi se isključivo poštom preporučeno s povratnicom, u zatvorenoj omotnici, na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10 000 Zagreb, s naznakom "Mjera 2. Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda“.

U pripremi je, najavljuju, i druga mjera Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda - potpora prerađivačima uslijed povećanja troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije, vrijedna više od 6,6 milijuna eura.


Tagovi

Program potpore Cijene energenata Cijena plina Cijena struje Kompenzacija Otvorene prijave Prerada


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]