Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državne potpore
  • 19.11.2021. 09:20

Privremeni okvir: Državne potpore za primarnu poljoprivredu povećane za 65 tisuća eura

Također, gornje granice državnih potpora povećane su i u sektoru ribarstva i akvakulture, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.506
  • 140
  • 2

Primjena Privremenog okvira za mjere državnih potpora produljena je do 30. lipnja 2022. godine, a gornje granice povećane s 270 na 345 tisuća eura u sektoru ribarstva i akvakulture te s 225 na 290 tisuća eura u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje, objavila je Europska komisija.

Odluka je, navodi Ministarstvo poljoprivrede, donesena na traženje Hrvatske koja je na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije održanom u listopadu ove godine u Luksemburgu, zajedno s Mađarskom, a uz potporu još 13 država članica, deklaracijom od EK tražila produljenje Privremenog okvira za mjere državnih potpora za potporu poljoprivredi s proporcionalnim povećanjem gornjih granica potpore.

Zahtjev je, kako stoji u priopćenju, obrazložen činjenicom da je Privremeni okvir bio jedna od mjera koje su pridonijele opstanku mnogih poljoprivrednih sektora. Od stupanja na snagu 17 država članica iskoristilo je priliku i podržalo različite poljoprivredne, hortikulturne, ribarstvene i akvakulturne sektore tijekom 2020. i 2021. godine, u ukupnom iznosu većem od 3 milijarde eura. Ta je potpora bila neophodna za opstanak mnogih sektora, a produljenjem trajanja instrumenta i povećanjem gornjih granica proizvođačima se daje određeni oblik sigurnosti i mogućnost pravovremenog planiranja proizvodnje.

"Nepotrebno je ponavljati koliko je i na koje sve načine Covid kriza utjecala na sve aspekte naših života", istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković te dodala kako je ponosna što se proizvodnja i opskrba hrane 500 milijuna stanovnika Europske unije sačuvala I što su u najtežim trenucima sve zemlje članice stale rame uz rame i radile na dokumentima i programima koji su za cilj imali proizvođačima olakšati suočavanje s posljedicama krize, uz istovremeno zadržavanje cijena hrane koje su krajnji potrošači mogli pratiti.

Privremeni okvir, naglasila je, usvojen je za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a omogućio je aktiviranje nacionalnih sredstava pomoći ugroženim sektorima. 

"Sve smo mogućnosti maksimalno iskoristili u skladu s potrebama naših proizvođača i smatrali smo potrebnim i u idućoj godini nacionalnim sredstvima dati dodatni oslonac našim proizvođačima", navela je dodajući da je zatraženo jednogodišnje produljenje, a dobili smo polugodišnje uz proporcionalni rast iznosa maksimalnih iznosa potpora.

"Zadovoljni smo postignutim jer nam je zadržavanje domaće proizvodnje hrane na prvom mjestu“, zaključila je Vučković.


Tagovi

Privremeni okvir Državne potpore Primarna poljoprivreda Akvakultura Ribarstvo Marija Vučković Europska komisija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.