Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora
  • 06.04.2022. 14:20

Proizvođačima sjemenskog kukuruza 7,5 milijuna kuna, objavljen nacrt programa potpore

Nacrt Programa potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu, u javnom je savjetovanju.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 938
  • 135
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo Nacrt Programa potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu. 

Cilj Programa, pojašnjavaju, je pružanje financijske pomoći proizvođačima koji su uslijed usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih ratom u Ukrajini suočeni s iznenadnim poslovnim poteškoćama zbog divljanja cijene merkantilnog kukuruza što je dovelo do otkazivanja ranije ugovorene skupe sjemenske proizvodnje u Hrvatskoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Srbiji i dr.

Zbog tržišnih poremećaja dovedeni su u situaciju manjka likvidnosti ili čak potpune nelikvidnosti.

"Potporom se nastoji stabilizirati tržište, sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave rata u Ukrajini", navode dodajući da će se posljedično zadržati postojeća razina zaposlenosti, osigurati određene količine sjemena prvenstveno za domaće potrebe i spriječiti poremećaj u lancu opskrbe sjemenom i merkantilnim kukuruzom odnosno stočnom hranom.

Nacrt između ostalog navodi da su za potporu prihvatljive proizvodne površine na kojima se proizvodi ova kultura i za koje je podnesen Jedinstveni zahtjev za potporu u 2022. godini. Minimalna površina pod sjemenskim kukuruzom iznosi 1,0 ha.

Korisnici moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

  • upisani su u Upisnik poljoprivrednika
  • upisani u Upisnik dobavljača poljoprivrednog sjemena
  • podnijeli su Jedinstveni zahtjev za potporu za površine pod kukuruzom u 2022. godini,
  • imaju evidentiranu godišnju prijavu proizvodnje sjemena kukuruza pri Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu za 2022. godinu
  • moraju imati uvjerenje o priznatom sjemenskom usjevu

Za provedbu ovoga Programa sredstva su osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 7,5 milijuna kuna. Iznos potpore utvrđuje se prema prihvatljivim proizvodnim površinama na kojima se proizvodi sjemenski kukuruz i za koje je podnesen Jedinstveni zahtjev za potporu u 2022. godini.

Maksimalni iznos potpore po hektaru iznosi 5.000 kn, a najviši po korisniku 35.000 eura. 

Nacrt Programa potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza pročitajte ovdje

Izračun potrebne visine potpore temelji se na jednostavnom popisu potrebnih ulaganja u proizvodnju sjemena kukuruza te usporedbi koliko su ta ulaganja koštala lani, a koliko koštaju sada.

Ako se nakon zaprimanja svih pristiglih zahtjeva koji zadovoljavaju kriterije za potporom, utvrdi da je ukupni iznos zahtjeva veći od iznosa osiguranog u Državnom proračunu za ovu namjenu, jedinični iznos potpore po hektaru proporcionalno će se umanjiti.

Savjetovanje je otvoreno do: 20.4.2022.


Tagovi

Sjemenski kukuruz Potpora Program pomoći Javno savjetovanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]