Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmijeno uputstvo
  • 02.08.2022. 10:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Travnik

Raspisan poziv za dodjelu podsticaja poljoprivrednicima u SBK

Za ostvarenje prava na podršku korisnici općinskoj službi ili  resornom ministarstvu najkasnije do 15. oktobra 2022. trebaju dostaviti potrebnu dokumentaciju

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 512
  • 54
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Srednjobosanskog kantona objavilo je dopunjeno uputstvo za ostvarivanje prava na novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu.  Podnosioci zahtjeva mogu biti fizička i pravna lica koja ispunjavaju opće i posebne uslove propisane programom i uputstvom. Riječ je o poticajima za pčelarstvo, porizvodnju krastavaca kornišona i za ulaganja u mehanizacija i opremu.

Novčanu podršku za poboljšanje kontrole zdravstvenog stanja pčelinjih zajednica mogu ostvariti pčelari s najmanje 20 pčelinjih društva koja su pod stalnim veterinarskim nadzorom i koji su upisani u Registar pčelara i pčelinjaka pri nadležnoj općinskoj službi.

Podrška za pčelare iznosi 5,00 KM po društvu u zavisnosti od broja podnesenih zahtjeva i ne može biti veća od 1.000,00 KM po podnesenom zahtjevu. Konačan iznos podrške po pčelinjoj zajednici bit će utvrđen  nakon konstatacije ukupno prijavljenih pčelinjih zajednica koja su predmet podrške.

Proizvodnja kornišona

Pravo na poticaje za proizvodnju krastavaca-kornišona mogu ostvariti poljoprivrednici koji imaju ugovorenu proizvodnju sa otkupljivačem/prerađivačem, čije je sjedište na području BiH i čije se parcela nalaze na području Srednjobosanskog kantona. 

Iznos poticaja je 0,15 KM/kg. Minimalna poticana količina je 2.500 kg, a maksimalna 8.000 kg. 

Mehanizacija, strojevi i oprema  

Novčanu podršku za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme za obavljanje poljoprivredne djelatnosti imaju  fizička lica koja nabave poljoprivrednu mehanizaciju ili opremu u vrijednosti do 2.000 KM, a obrti i pravna lica u vrijednosti do 4.000 KM, te da je kupovina obavljena od 01. januara 2021. do 30.septembra ove godine. 

Iznos novčane podrške je do 40 posto ukupnih troškova, što će zavisit od ukupnog broja podnesenih zahtjeva. 

Za ostvarenje prava na podršku korisnici općinskoj službi ili  resornom ministarstvu najkasnije do 15. oktobra 2022. trebaju dostaviti potrebnu dokumentaciju u originalu ili ovjerenoj kopiji. 

Detalje o dokumentaciji pogledajte u dokumentu ispod ovog teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Poticaji Proizvodnja kornišona Pčelari Mehanizacija Novčana podrška Poljoprivrednici Poljoprivreda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.