Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD programi
  • 04.01.2020. 14:00

Razvoj agro turizma uz pomoć IPARD programa?

Ruralni turizam mogao bi da počne da se razvija u toku ove godine u Srbiji, ukoliko Evropska komisija prihvati predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: Snežana Milisavljević
  • 229
  • 10
  • 0

Ulaganje u ruralni turizam jedna je od dve nove mere koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predložilo Evropskoj komisiji, a odnose se na sredstva IPARD programa. Ukoliko predlozi budu prihvaćeni, građani u Srbiji mogli bi da dobiju mogućnost za razvoj ove grane, konkurisanjem za bespovratna sredstva IPARD programa.

Očekuje se odgovor Evropske komisije

Ministarstvo poljoprivrede predalo je predloge Evropskoj komisiji pre nepuna dva meseca odnosno 8. novembra prošle godine, a odgovor bi trebalo ministarstvo da dobije početkom ove godine.

Prvi podsticaji IPARD programa u Srbiji uručeni u Stejanovcima

Mera za razvoj agro turizma podrazumeva da građani u Srbiji mogu da konkurišu za bespovratna sredstva IPARD programa koja bi se odnosila na finansiranje izgradnje i opremanja objekata u selima.

U resornom ministarstvu najavljuju prvi Javni poziv ako Evropska komisija prihvati ovaj predlog.

"Odmah po odobrenju akreditacionih paketa, usledilo bi usvajanje pravnog okvira za tu meru i objavljivanje prvog Javnog poziva", navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Druga mera, koju je Ministarstvo poljoprivrede predložilo Evropskoj komisiji, podrazumeva izdvajanje bespovratnih sredstava iz IPARD programa uz čiju pomoć bi se pomoglo Upravljačkom telu pri Ministarstvu, u sprovođenju više aktivnosti poput informisanja, edukacije, ekspertske podrške čiji je cilj da poboljša sprovođenje IPARD programa u Srbiji.

Do sada za IPARD sredstva, stiglo ukupno 1.360 prijava

U toku prošle godine u našoj zemlji objavljena su tri javna poziva za dve mere IPARD programa koje se odnose na dodelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme, mašina, traktora i sredstva za finansiranje prerade i marketinga poljoprivrednih i ribljih proizvoda. Sprovođenje ovih mera i dalje traje.

Izmenjen IPARD program: Olakšice za voćare i povrtare

Za sredstva namenjena za nabavku opreme prošle godine sprovedena su dva javna poziva, a za tu pomoć konkurisalo je 530 poljoprivrednika. Javni poziv za ulaganja u preradu i marketing proizvoda je i dalje u toku, a oni koji žele mogu da se prijave do 24. februara. Za ovu, drugu, meru iz IPARD programa opredeljeno je 46 miliona evra što je najveći iznos do sada za ulaganja u preradu i marketing proizvoda.

Javni pozivi za te dve mere objavljuju se u Srbiji od decembra 2017.godine, a do sada je sprovedeno osam javnih poziv za IPARD programe u Srbiji, a završeno je njih sedam. Ukupan broj prijava u svim javnim pozivima iznosi 1.360.

Ove dve mere deo su programa IPARD II, a u Ministarstvu poljoprivrede navode da je u toku priprema za IPARD III programe koji bi trebalo da pomognu izgradnji ruralne infrastrukture i pruže podršku mladima, prenosi Glas Zapadne Srbije.


Izvori

Glas zapadne Srbije


Tagovi

IPARD programi Bespovratna sredstva Ruralni turizam Podrška poljoprivrednicima


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.