Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 01.04.2021. 14:00

Ruralni razvoj: Novi ugovori uručeni u Sisačko-moslavačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji

Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora iz Programa ruralnog razvoja u Krapinsko-zagorskoj županiji veća je od pet milijuna kuna, a u Sisačko-moslavačkoj iznosi 13,3 milijuna kuna.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 182
  • 79
  • 0

Nakon podjele ugovora u Osječko-baranjskoj županiji, nastavlja se dodjela sredstava iz Programa ruralnog razvoja.

Tako je jučer u Krapinsko-zagorskoj županiji državni tajnik Zdravko Tušek uručio četiri nova ugovora ukupne vrijednosti veće od pet milijuna kuna, a danas je proizvođačima u Sisačko-moslavačkoj državni tajnik Tugomir Majdak podijelio njih 12 u iznosu od 13,3 milijuna kuna, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Novih 23 natječaja za ovu godinu

U Krapinsko-zagorskoj radi se o sredstvima za ulaganja u rekonstrukciju i opremanje objekta za preradu mesa Obrta Španmes vrijednom više od 3 milijuna kuna odobrene potpore te ugovor o potpori izgradnji objekta za klanje životinja (klaonica) i preradu mesa OPG Trbušić Mario u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna.

Također, sredstva za ulaganjima u fotonaponsku elektranu vrijednom 161 tisuća kuna dobila je mliječna farma u Zlataru kao i OPG u Desiniću za pružanja usluga u ruralnim područjima s mehanizacijom u vrijednosti 371 tisuća kuna.

"Ulaganja u obnovljive izvore energije, u nepoljoprivredne djelatnosti povezane s poljoprivrednom proizvodnjom te ulaganja u preradu osigurat će racionalnije i učinkovitije poslovanje na farmama, ali i stvaranje proizvoda dodane vrijednosti“, istaknuo je Tušek povodom uručivanja ugovora.

Dodao je kako su upravo u tom segmentu te iz tih razloga povećali hrvatskim poljoprivrednicima i iznos raspoloživih sredstva za preradu za 162 milijuna kuna, ulaganja u obnovljive izvore energije za 85 milijuna kuna, te sredstva za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim krajevima, kroz dvije operacije, za ukupno 100 milijuna kuna.

Nadalje, najavio je kako je Ministarstvo poljoprivrede za ovu godinu pripremilo 23 natječaja vrijednosti preko 2,4 milijarde kuna, među kojima su i natječaji za ruralnu infrastrukturu.

Tako je do sada, navodi, poljoprivrednicima u Krapinsko-zagorskoj županiji stavljeno kroz ugovore i odluke više od 900 milijuna kuna, od čega je više od 500 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja. 

Veća sredstva za tip operacije 4.2.1

Putem dodijeljenih ugovora u Sisačko- moslavačkoj omogućit će se ugradnja fotonaponske ćelije pomoću koje će obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo proizvoditi električnu energiju te će navedenom investicijom zadovoljiti 95% potrebe za električnom energijom.

Tri OPG-a će, pojašnjavaju iz Ministarstva, dodijeljenim sredstvima razvijati nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima putem operacije, za koju je zahvaljujući velikom broju kvalitetnih projekata povećan iznos raspoloživih sredstava putem Programa ruralnog razvoja za dodatnih 100 milijuna kuna. 

Također, sredstvima će se urediti Tenina staza u općini Lipovljani, poučna staza "Crkveni jarak" na Moslavačkoj gori, edukativna promatračnica Lovča, poučno-rekreativna staza park šume Djed i edukativna šumska staza Utolica te će se rekonstruirati traktorski putevi u kompleksu Pleterac te u privatnim šumama "Novi Sisak-Sunja". 

Dodijeljen je i Ugovor u vrijednosti potpore od 2,7 milijuna kuna Promes Cvanciger d.o.o., koji će jednako toliko sredstava dodatno uložiti u svoj projekt - opremanje objekta za klanje životinja i preradu mesa te nabavku gospodarskih vozila.

Zbog velikog broja prijavljenih kvalitetnih projekata koji uključuju preradu proizvoda i stvaranje proizvoda dodane vrijednosti te ulaganja u iste, Ministarstvo je donijelo odluku o povećanju sredstava za Natječaj za provedbu tipa operacije 4.2.1 "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ za 162 milijuna kuna, čime je ukupan iznos prihvatljivih sredstava povećan s početnih 300 milijuna kuna na 462 milijuna kuna.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Krapinsko-zagorska županija Ugovori Subvencioniranje Zdravko Tušek


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.