Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 24.05.2018. 09:00

S 25.000 kuna potpore najbolji klaster u Hrvatskoj - Klaster poljomehanizacije predstavit će se u Torontu i Nišu

"Bitno je napomenuti da radimo dosta projekata koje nazivamo projektima internacionalizacije poslovanja te tako otvaramo nova tržišta, a kroz zajednički nastup snižavamo troškove", rekao je Željko Erkapić.

Foto: obz.hr
  • 969
  • 89
  • 0

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podupire gospodarske aktivnosti Klastera poljomehanizacije d.o.o. u cilju jačanja proizvodnje, konkurentnosti, povećanja zaposlenosti i pozicioniranja na tržištu Klastera koji je dva puta proglašen najboljim u našoj hrvatskoj domovini.

Da to nisu samo prazne riječi, dokazuje i posjet župana Ivana Anušića tvrtci Eurometal d.o.o. Osijek od 16. svibnja 2018. godine kada je s direktorom Klastera poljomehanizacije d.o.o. Željkom Erkapićem potpisao Ugovor o odobrenju financijske potpore teške 25.000,00 kn Klasteru poljomehanizacije d.o.o.

Zahvaljujući potporama OBŽ, Klaster će nastupiti u Torontu

Da nije toga, najbolji klaster u Hrvatskoj bi ostao prikraćen izravne pomoći od strane Osječko-baranjske županije koja mu ovom potporom pomaže u realizaciji razvojnih programa internacionalizacije poslovanja, i to u nastupima na svjetskoj klasterskoj konferenciji u Torontu te klasterskom sajmu u Nišu.

Osječko-baranjska županija je izdvojila 25.000,00 kuna za potpore Klasteru, međutim i ovim postupkom želimo naglasiti koliko je važno udruživanje industrijskih, poljoprivrednih i drugih tvrtki. Na udruživanje se kod nas dugo gledalo sa skepsom, no smatramo da je to budućnost jer time postajemo konkurentniji, jači, organiziraniji i uspješniji na tržištu", rekao je župan Ivan Anušić prilikom potpisivanja ugovora i nadodao da pojedinac nikada ne može imati snagu kao udruženje. 

Klaster se diči i prestižnom nagradom za doprinos razvoja poduzetništva

Direktor Klastera Željko Erkapić s ponosom je istaknuo niz priznanja koja je Klaster dobio za svoj rad, a osobito  prestižnu nagradu za doprinos razvoja poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi pod nazivom "Stvaratelji za stoljeća" koju su dobili na Regionalnom summitu poduzetnika održanom u Dubrovniku od 02. do 04. ožujka 2018. godine.

“Potpora koju smo dobili od Osječko-baranjske županije za nas znači mogućnost prisustvovanja na svjetskoj klasterskoj konferenciji u Torontu gdje ću imati izlaganje u vezi s klasterizacijom u Republici Hrvatskoj. Na taj ću način predstavljati Republiku Hrvatsku izvan naših granica i predstaviti sve mogućnosti Klastera pojomehanizacije po principu najbolje prakse.

Ponosan sam što je Klaster poljomehanizacije dobio dvije nagrade u 2011. i 2015. godini. Prošle smo godine, isto tako, okrunjeni nagradom na specijaliziranoj kasterskoj konferenciji u Dubrovniku gdje smo proglašeni najboljim klasterom jugoistočne Europe. Ove godine smo, također, od Međunarodnog ekonomskog Foruma dobili nagradu "Stvaratelji za stoljeća" zbog promicanja i razvoja poduzetništva u jugoistočnoj Europi.

Od župana Ivana Anušića očekujem korektnu suradnju kao i do sada

"Od župana Ivana Anušića očekujem korektnu suradnju kao i do sada, a od Osječko-baranjske županije očekujemo potpore iz svih ovih razloga, a naročito zato što je Klaster poljomehanizacije industrijski klaster koji okuplja najrelevantnije proizvođače poljoprivredne mehanizacije u Republici Hrvatskoj s naglaskom na proizvođače poljoprivredne mehanizacije u Osječko-baranjskoj županiji odakle smo i krenuli. To znači očuvanje domaće proizvodnje i očuvanje radnih mjesta. Bitno je napomenuti da radimo dosta projekata koje nazivamo projektima internacionalizacije poslovanja te tako otvaramo nova tržišta, a kroz zajednički nastup snižavamo troškove. Radimo i druge projekte poput zajedničke nabave jer na takav način poboljšavamo svoju pregovaračku poziciju i snižavamo troškove. Ne zaobilazimo ni projekte poput certifikacije proizvoda i edukacije top menadžmenta itd.", priča direktor Erkapić.

U načelu promišljanja o Klasteru poljomehanizacije, bitno je napomenuti da je osnovan prije svega 11 godina. Obično broji 23-25 članica, a njegovi su osnivači tvrtke OLT d.d. Osijek, Eurometal d.o.o. Osijek, Hittner d.o.o. Bjelovar, Gramip-TPS d.o.o. Dubrava, POD d.o.o. Dežanovac, Hidraulika-Kutina d.d. Kutina, Pecka d.o.o. Markovac Našički i Labinprogres-TPS d.o.o. Labin.

Ukupno oko 250 zaposlenih

Čini se, stoga, da navedene tvrtke imaju oko 250 zaposlenih, a bave se proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije, priključnih strojeva i uređaja za poljoprivrednu proizvodnju. Diče se brojnim plugovima, sijačicama, drljačama, sadilicama, frezama, rasipačima mineralnih gnojiva, prskalicama, kultivatorima, ali i proizvođačima poljoprivrednih zglobnih traktora i kombajna.

Otvorenog su tipa za daljnje pridruživanje s ciljem implementacije inovativnih rješenja, ulaganja u istraživanje i razvoj u proizvodnji te jačanje konkurentnosti. U svome radu povezuju proizvođače, znanstvene i potporne institucije, kao i tijela lokalne i državne uprave.


Tagovi

OBŽ Ivan Anušić Željko Erkapić Klaster poljomehanizacije Financiranje Potpora


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner